V dnešním článku se podíváme na to, jak se zorientovat v nabídce rostlinných a klasických, tedy zejména syrovátkových proteinů. Dozvíš se, jaké mají klady a zápory a dokážeš si tak lépe vybrat protein, který splňuje tvé požadavky.
Podle čeho můžeš posuzovat kvalitu proteinu?
Je mnoho možností, podle čeho se dá posuzovat kvalita proteinů. Jedním z nich je např. biologická hodnota. Toto číslo vyjadřuje poměr mezi bílkovinami, které přijmeme ze stravy a těmi, které se mohou přeměnit na bílkoviny potřebné pro naše tělo. Hlavní roli zde hraje zejména zastoupení jednotlivých aminokyselin v této bílkovině. Nejlepší pro naše tělo jsou ty bílkoviny, které mají málo energie a zároveň co největší biologickou hodnotu. Rostlinné bílkoviny mají nižší biologickou hodnotu než ty živočišné.
Biologická hodnota hovězího masa je 80. Kvalitní zdroj bílkovin je také kasein s biologickou hodnotou 77 nebo mléko s hodnotou až 91. Ze živočišných zdrojů vedou i bílkoviny z vajec, které mají biologickou hodnotu až 100. Favoritem je syrovátkový protein s hodnotou 104. Naopak, rostlinné proteiny v tomto směru zaostávají. Sójové bílkoviny dosahují hodnoty jen 74 a pšeničný protein má biologickou hodnotu jen 64. Naopak relativně dobré výsledky vykazuje konopný protein s hodnotou až 87.
Dalším měřítkem kvality proteinů je aminokyselinový profil. Ten velmi úzce souvisí i s biologickou hodnotou. Jak jistě víš, bílkoviny jsou tvořené jednotlivými aminokyselinami. Některé si tělo dokáže vytvořit samo a některé musíme přijímat ze stravy. Ty, které si vytvoří samo se nazývají neesenciální aminokyseliny a ty, které musíme přijímat z potravy jsou tzv. esenciální aminokyseliny. Sem patří např. valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, methionin, histidin a threonin.
Komplexní aminokyselinový profil mají ty bílkoviny, které obsahují dostatek každé esenciální aminokyseliny. Většina živočišných bílkovin v tomto směru vyniká (např. syrovátka). Nicméně, ani rostlinné bílkoviny na tom nejsou až o tolik hůře. Sójový a hrachový protein mají sice méně methioninu, ale to neznamená, že jsou bezcenné. Rýžový protein má více methioninu než např. syrovátka, ale neobsahuje dostatek lysinu. Nicméně, pokud budeš přijímat i sójový nebo hrachový protein s rýžovým proteinem, dostaneš do sebe koktejl s vyváženým a komplexním aminokyselinovým profilem.
Výhodou syrovátkových proteinů je to, že většina má více než 70 % obsah bílkovin na 100 gramů prášku. Zcela běžné jsou hodnoty kolem 80-90 %. Rostlinné proteiny mají nižší obsah bílkovin, a proto k přijetí stejného množství bílkovin musíš dávkovat více prášku než u syrovátkového proteinu.
Velkou výhodu najdou ve veganských proteinech lidé s některými potravinovými intolerancemi. Ne každý syrovátkový protein je zbaven laktózy a vyhovuje i lidem s laktózovou intolerancí. U veganského proteinu si můžeš být jistý, že se v něm nenachází žádná laktóza. A pokud se nejedná o sójový protein, nachází se v nich i méně alergenů. Občas se stane, že některým lidem nesedne syrovátkový protein a může jim způsobovat potíže s trávením. Do mnoha už dnes výrobci přidávají trávicí enzymy, ale ani to není záruka bezproblémového trávení. To sice nemáš zaručeno ani u rostlinného proteinu, ale tyto problémy se u nich vyskytují velmi ojediněle.
A co praktická stránka?
Pokud se podíváme na rostlinné a živočišné proteiny, existují zde jisté rozdíly, které v běžném životě určitě postřehneš. Pokud jsi zvyklý na syrovátkový protein s vyladěnou příchutí double chocolate nebo cookies and cream, které opravdu připomínají sladký dezert z cukrárny, rostlinné proteiny tě mohou zklamat. Ano, některé jsou opravdu velmi dobře dochucené, ale pořád mají v chuti co dohánět. To platí i pro jejich rozpustnost. Vlastnosti jako dochucení a rozpustnost sice nejsou tak dobré jako u syrovátkového proteinu, ale stále jsou dostatečně akceptovatelné a jejich výrobci se každý rok zlepšují.
Závěr
Který je tedy lepší? V mnoha porovnávaných parametrech vyhrávají klasické, tedy živočišné bílkoviny. A zejména syrovátka. Určitě je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin a pokud nepreferuješ jen veganskou stravu, doporučuji ti jednoznačně sáhnout po klasickém koncentrátu nebo izolátu. Ten by neměl chybět v žádné domácnosti sportovně založeného člověka. Nicméně, ani vegánske proteiny nejsou k zahození, a dokonce nejsou vhodné jen pro vegany.
I lidé, kteří jedí živočišné potraviny by měli pouvažovat nad užíváním veganských proteinů. Syrovátka by měla být pro ně jedním ze základních kamenů budování svalové hmoty a syrovátkový protein by měl být jako zpestření stravy. Mnohé veganské proteiny obsahují látky, které v syrovátkových proteinech nenajdeš. Jedná se např. o kvalitní tuky, vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Veganské proteiny jsou skvělým doplňkem zdravé a vyvážené živočišné stravy.