loader black loader black loader product loader white
Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Doplňky výživy

18.06.2020

Prečítané: 1909x

Pokud by existovala anketa na téma, který suplement lidé při cvičení považují za nejdůležitější, určitě by většinu hned napadl protein. Není se čemu divit. Užívá ho každý. Teenageři, kteří teprve začínají cvičit, zkušení sportovci, kteří mají roky tréninku za sebou a také tzv. starší ročníky, které si uvědomují, že bez bílkovin se svaly nedají budovat. Proteiny již nejsou pouze doménou kulturistů, jak tomu bylo před 30-40 lety. Proteinový prášek užívají i rekreační sportovci, kteří nemusí ani nutně navštěvovat fitko a cvičit s činkami, ale věnují se např. běhu nebo cyklistice a vědí, že potřebují zvýšený příjem bílkovin.

V dnešním článku se podíváme na to, jak se zorientovat v nabídce rostlinných a klasických, tedy zejména syrovátkových proteinů. Dozvíš se, jaké mají klady a zápory a dokážeš si tak lépe vybrat protein, který splňuje tvé požadavky.

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Podle čeho můžeš posuzovat kvalitu proteinu?

Je mnoho možností, podle čeho se dá posuzovat kvalita proteinů. Jedním z nich je např. biologická hodnota. Toto číslo vyjadřuje poměr mezi bílkovinami, které přijmeme ze stravy a těmi, které se mohou přeměnit na bílkoviny potřebné pro naše tělo. Hlavní roli zde hraje zejména zastoupení jednotlivých aminokyselin v této bílkovině. Nejlepší pro naše tělo jsou ty bílkoviny, které mají málo energie a zároveň co největší biologickou hodnotu. Rostlinné bílkoviny mají nižší biologickou hodnotu než ty živočišné.

Biologická hodnota hovězího masa je 80. Kvalitní zdroj bílkovin je také kasein s biologickou hodnotou 77 nebo mléko s hodnotou až 91. Ze živočišných zdrojů vedou i bílkoviny z vajec, které mají biologickou hodnotu až 100. Favoritem je syrovátkový protein s hodnotou 104. Naopak, rostlinné proteiny v tomto směru zaostávají. Sójové bílkoviny dosahují hodnoty jen 74 a pšeničný protein má biologickou hodnotu jen 64. Naopak relativně dobré výsledky vykazuje konopný protein s hodnotou až 87.

Dalším měřítkem kvality proteinů je aminokyselinový profil. Ten velmi úzce souvisí i s biologickou hodnotou. Jak jistě víš, bílkoviny jsou tvořené jednotlivými aminokyselinami. Některé si tělo dokáže vytvořit samo a některé musíme přijímat ze stravy. Ty, které si vytvoří samo se nazývají neesenciální aminokyseliny a ty, které musíme přijímat z potravy jsou tzv. esenciální aminokyseliny. Sem patří např. valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, methionin, histidin a threonin.

Komplexní aminokyselinový profil mají ty bílkoviny, které obsahují dostatek každé esenciální aminokyseliny. Většina živočišných bílkovin v tomto směru vyniká (např. syrovátka). Nicméně, ani rostlinné bílkoviny na tom nejsou až o tolik hůře. Sójový a hrachový protein mají sice méně methioninu, ale to neznamená, že jsou bezcenné. Rýžový protein má více methioninu než např. syrovátka, ale neobsahuje dostatek lysinu. Nicméně, pokud budeš přijímat i sójový nebo hrachový protein s rýžovým proteinem, dostaneš do sebe koktejl s vyváženým a komplexním aminokyselinovým profilem.

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Výhodou syrovátkových proteinů je to, že většina má více než 70 % obsah bílkovin na 100 gramů prášku. Zcela běžné jsou hodnoty kolem 80-90 %. Rostlinné proteiny mají nižší obsah bílkovin, a proto k přijetí stejného množství bílkovin musíš dávkovat více prášku než u syrovátkového proteinu.

Velkou výhodu najdou ve veganských proteinech lidé s některými potravinovými intolerancemi. Ne každý syrovátkový protein je zbaven laktózy a vyhovuje i lidem s laktózovou intolerancí. U veganského proteinu si můžeš být jistý, že se v něm nenachází žádná laktóza. A pokud se nejedná o sójový protein, nachází se v nich i méně alergenů. Občas se stane, že některým lidem nesedne syrovátkový protein a může jim způsobovat potíže s trávením. Do mnoha už dnes výrobci přidávají trávicí enzymy, ale ani to není záruka bezproblémového trávení. To sice nemáš zaručeno ani u rostlinného proteinu, ale tyto problémy se u nich vyskytují velmi ojediněle.

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

A co praktická stránka?

Pokud se podíváme na rostlinné a živočišné proteiny, existují zde jisté rozdíly, které v běžném životě určitě postřehneš. Pokud jsi zvyklý na syrovátkový protein s vyladěnou příchutí double chocolate nebo cookies and cream, které opravdu připomínají sladký dezert z cukrárny, rostlinné proteiny tě mohou zklamat. Ano, některé jsou opravdu velmi dobře dochucené, ale pořád mají v chuti co dohánět. To platí i pro jejich rozpustnost. Vlastnosti jako dochucení a rozpustnost sice nejsou tak dobré jako u syrovátkového proteinu, ale stále jsou dostatečně akceptovatelné a jejich výrobci se každý rok zlepšují.

Závěr

Který je tedy lepší? V mnoha porovnávaných parametrech vyhrávají klasické, tedy živočišné bílkoviny. A zejména syrovátka. Určitě je jedním z nejlepších zdrojů bílkovin a pokud nepreferuješ jen veganskou stravu, doporučuji ti jednoznačně sáhnout po klasickém koncentrátu nebo izolátu. Ten by neměl chybět v žádné domácnosti sportovně založeného člověka. Nicméně, ani vegánske proteiny nejsou k zahození, a dokonce nejsou vhodné jen pro vegany.

I lidé, kteří jedí živočišné potraviny by měli pouvažovat nad užíváním veganských proteinů. Syrovátka by měla být pro ně jedním ze základních kamenů budování svalové hmoty a syrovátkový protein by měl být jako zpestření stravy. Mnohé veganské proteiny obsahují látky, které v syrovátkových proteinech nenajdeš. Jedná se např. o kvalitní tuky, vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Veganské proteiny jsou skvělým doplňkem zdravé a vyvážené živočišné stravy.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Rychlé a výživné. Inspirujte se našimi tipy na zdravé fitness snídaně

Rychlé a výživné. Inspirujte se našimi tipy na zdravé fitness snídaně

To, zda jsou či nejsou snídaně nejdůležitější částí dne je téma, na které existuje množství názorů a je více táborů lidí, kteří jsou přesvědčeni o své pravdě. Jedna skupina se domnívá, že snídaně musíš bezpodmínečně mít a musí být vydatné. Jiná skupina lidí, která preferuje např. půst, nesnídá vůbec. Nedá se říct, který názor je správný, protože obě metody fungují a mají své plusy a minusy. Rozhodnutí necháme na tobě. Pokud patříš do první skupiny a máš každý den stejné snídaně a už ti nechutná jíst totéž stále dokola každý den, inspiruj se těmito nápady.

Výběr syrovátkového proteinu. Který je pro vás ten správný?

Výběr syrovátkového proteinu. Který je pro vás ten správný?

Pokud by si měli sportovci, kteří se zaměřují na rozvoj svalové hmoty, vybrat jen jeden doplněk výživy, který budou používat, drtivá většina z nich by si jistě vybrala syrovátkový protein. Je to nejzákladnější doplněk výživy, který se hodí každému - ať muži či ženě, mladým i starým lidem a také při nabírání či při dietě. Je vhodný pro všechny na celoroční užívání. Výjimkou jsou jen lidé s alergií na mléčné bílkoviny či jinou složku tohoto proteinu. V tomto článku si vysvětlíme základní informace o tomto typu proteinu a ukážeme si rozdíly mezi jednotlivými formami - koncentrátem, izolátem a hydrolyzátem.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA