Co je vitamín K a jaké formy existují? Ve kterých potravinách se nachází?
Vitamín K je vitamín rozpustný v tucích a hraje důležitou roli při srážení krve a metabolismu kostí. Existují dvě hlavní formy vitamínu K: vitamín K1 (fylochinon) a vitamín K2 (menachinon). K2 se dělí ještě na dva podtypy, MK-4 a MK-7.
Rozdíly mezi nimi jsou značné. Vitamín K1 dokáže naše tělo vstřebávat jen velmi omezeně. Vitamín K2 je mnohem lépe vstřebatelný a i jeho účinky na kardiovaskulární systém jsou mnohem lepší než u K1. Vitamín K1 má kratší poločas rozpadu než K2. Tyto dva vitamíny jsou tak odlišné, že někteří vědci dokonce navrhovali jejich klasifikaci jako zcela samostatné živiny.
Vitamín K1 (fylochinon) se nachází v zelené zelenině, jako je špenát a kapusta, zatímco K2 (menachinon) se nachází v mléčných výrobcích, jako jsou sýry a vejce a ve fermentovaných potravinách. Zde je třeba říci, že tyto potraviny sice patří k nejlepším zdrojům vitamínu K, ale jeho koncentrace v nich je relativně nízká.
Proč je důležitý pro naše tělo?
Kromě příznivých účinků na kosti a zuby může vitamín K zabránit také srdečním onemocněním. Je důležité, aby měl organismus dostatečný přísun tohoto vitamínu, protože hraje roli při prevenci tvorby krevních sraženin na stěnách tepen, a tím snižuje riziko mrtvice nebo infarktu. Jedna z nejdůležitějších funkcí vitamínu K je regulace ukládání vápníku.
Ukládání vápníku v tepnách představuje velké riziko vzniku srdečních onemocnění. Proto je důležité, aby se tam vápník ukládal v co nejmenší míře. Právě k tomu je vhodný vitamín K, protože zabraňuje ukládání vápníku v tepnách. Zde je třeba zmínit to, že za tímto pozitivním účinkem nestojí vitamín K1. Ten nemá na kalcifikaci tepen velký vliv. Nicméně, vitamín K2 je v tomto směru mnohem aktivnější a snižuje množství vápníku v tepnách. I tato několikaletá studie potvrdila, že užívání vitamínu K2 na podporu dekalcifikace tepen (resp. vzniku kalcifikace) a snížení rizika srdečních onemocnění má smysl.
Tyto dva vitamíny nejsou zcela prozkoumány a stále nám chybí velké množství studií pro přesné srovnání. Již nyní je ale jasné, že vitamín K2 má nesrovnatelně větší pozitivní vliv na naše tělo než vitamín K1.
Jak se dalo očekávat, lidé, kteří nemají dostatek vitamínu K, jsou ohroženi vznikem určitých onemocnění. Například u lidí s jeho nedostatkem může dojít k úbytku hustoty kostí a osteoporóze, jelikož jejich tělo nedokáže správně vstřebávat vápník z potravy nebo doplňků. Příznaky nedostatku vitamínu K mohou zahrnovat: snadné tvoření modřin, krvácení z dásní při čištění zubů, krvácení z nosu.
Vitamín K bys měl suplementovat společně s vitamínem D
Možná sis už všiml, že vitamín D je často kombinovaný s vitamínem K. Pokud se ptáš proč, tak je to proto, že tyto vitamíny se navzájem podporují ve vstřebávání. Fungují zde synergicky a pokud chceš ze suplementování těchto dvou vitamínů vytěžit maximum, zkombinuj je. Nezapomeň na to, že oba tyto vitamíny jsou rozpustné v tucích, takže ideálně je zkombinuj s jídlem, kde se nachází alespoň pár gramů tuku.
Kolik bys ho měl denně užívat?
Doporučená dávka vitamínu K se může lišit v závislosti na věku a zdravotním stavu. Obecně však platí, že dospělí by měli denně přijmout přibližně 90 až 120 mikrogramů vitamínu K. U těhotných žen se doporučená dávka zvyšuje na přibližně 150 mikrogramů denně, zatímco kojící ženy potřebují přibližně 200 mikrogramů každý den. V tomto případě je ale třeba konzultovat příjem vitamínu K se svým lékařem.
Předávkování či nežádoucí účinky při užívání vitamínu K jsou extrémně raritní, a proto je jeho užívání bezpečné.