Těstoviny s vysokým obsahem bílkovin - připravené z červené čočky, fazolí edamame nebo konjakové mouky - obsahují dvojnásobné nebo dokonce trojnásobné množství bílkovin než běžné těstoviny a jsou ideální pro sportovce, vegetariány nebo vegany.
V tomto článku se podíváme na množství bílkovin v těstovinách a zjistíme, které druhy těstovin mají nejvíc bílkovin. Čti dál a dozvíš se více.
Kolik bílkovin obsahují těstoviny?
Všichni víme, že těstoviny obsahují spoustu sacharidů, ale mají také bílkoviny? Ano! A dokonce víc, než si možná myslíš. Obyčejné celozrnné sušené těstoviny obsahují v průměru 13 gramů bílkovin na 100 gramů. Přitom jeden hrnek porce čerstvě připravených vaječných těstovin, připravených doma pomocí strojku na těstoviny, obsahuje také podobné množství bílkovin.
Ve srovnání s jinými běžnými zdroji sacharidů je to vysoký obsah bílkovin - například bílá rýže obsahuje jen 8 gramů bílkovin na 100 gramů, zatímco brambory obsahují jen 2 gramy bílkovin na 100 gramů. Samozřejmě běžné těstoviny neobsahují tolik bílkovin jako maso, vejce, mléčné výrobky apod. Naším cílem ani není tvrdit, že těstoviny jsou základním a výborným zdrojem bílkovin. To určitě nejsou. Nicméně, dobře zvolené těstoviny dokážou v malých množstvích pomoci ke splnění tvého denního příjmu bílkovin.
V obchodech jsou stále častěji dostupné také těstoviny s vysokým obsahem bílkovin. Tyto druhy těstovin, připravené z potravin jako např. fazole, čočka nebo konjak, jsou alternativou běžných těstovin a jsou bohaté na bílkoviny.
Jsou proteinové těstoviny lepší než běžné těstoviny?
Tyto druhy těstovin bohaté na bílkoviny se běžně nazývají „proteinové těstoviny“ a připravují se z přísad s vysokým obsahem bílkovin, které se liší od tradičních pšeničných těstovin, ale lze je používat se stejnými omáčkami a ve stejných jídlech.
Z tohoto důvodu jsou stále oblíbenější u milovníků fitness, kteří chtějí budovat svaly, nebo u vegetariánů a veganů, kteří potřebují doplnit svůj jídelníček o bílkoviny. Existuje několik značek a složek, na které se můžeš zaměřit, ale tady jsou nejběžnější zdroje těstovin s vysokým obsahem bílkovin:
Čočkové těstoviny
Čočka je obrovským zdrojem bílkovin. Těstoviny z červené čočky se často vyrábějí přeměnou červené čočky na mouku a vytvořením těsta s hrachovou bílkovinou.
Těstoviny z červené čočky obsahují až 20 gramů bílkovin na porci těstovin. Mají také nižší obsah sacharidů a vyšší obsah vlákniny než běžné těstoviny.
Cizrnové těstoviny
Cizrnu lze rozemlít na mouku a poté z ní vyválet chutné těstoviny, které mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Průměrná porce cizrnových těstovin obsahuje 20 gramů bílkovin, což je téměř trojnásobek množství bílkovin v porovnání s běžnými těstovinami.
Těstoviny z fazolí
Fazole jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a v prodeji je velké množství různých těstovin na bázi fazolí. Běžně se fazole s vysokým obsahem bílkovin, jako například fazole edamame nebo mungo, používají k přípravě mouky, ze které se pak tvarují konečné tvary.
Konjakové těstoviny
Vyrábějí se z glukomannanu, druhu vlákniny, která pochází z kořene rostliny konjak. Ten roste v Japonsku, Číně a jihovýchodní Asii. Obsahuje velmi málo stravitelných sacharidů - většina sacharidů však pochází z vlákniny glukomananu.
"Shirataki" je japonský výraz pro "bílý vodopád", který popisuje průsvitný vzhled nudlí. Vyrábějí se smícháním glukomananové mouky s obyčejnou vodou a trochou limetkové vody, která pomáhá nudlím držet tvar. Směs se uvaří a poté se tvaruje do nudlí nebo kousků podobných rýži.
Nudle z konjaku obsahují hodně vody. Ve skutečnosti obsahují přibližně 97 % vody a 3 % glukomananové vlákniny. Mají také velmi nízký obsah kalorií.
Mohou ti pomoci zhubnout?
Bílkovinové těstoviny mohou být účinnou pomůckou při hubnutí. Jejich viskózní vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže zůstaneš déle zasycený, máš menší apetit a během dne toho sníš méně. Kromě toho fermentace vlákniny na mastné kyseliny s krátkým řetězcem může stimulovat uvolňování střevního hormonu, který zvyšuje pocit sytosti.