loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 8:00 - 16:00)
Přibírá se z pečiva?

Přibírá se z pečiva?

Stravování

02.01.2019

Prečítané: 171x

Je důvodem tvého nehubnutí nebo přibírání to, že jíš pečivo? Opravdu je tak špatné, jak se říká? A když chceš zhubnout, opravdu nemáš šanci shodit i jen kilo, aniž bys ho vyřadil ze stravy? V našem regionu patří chléb mezi základní potraviny. Od malička jsme si do školy nosili chléb či rohlíky se sýrem, šunkou či různými domácími pomazánkami. Na pečivu v mládí vyrostly tisíce dětí a i v dospělosti se nachází téměř v každé domácnosti. Měli bychom ho úplně vyřadit jen proto, že jsme se o tom dočetli v různých článcích a ženských magazínech? Pojďme se podívat na to, jaká je pravda a zda se musíš při cestě za vyrýsovanou postavou vzdát pečiva, nebo ne.

Pečivo z pohledu kalorií

Jak správně tušíš, celá problematika pečiva a jeho vhodnosti či nevhodnosti v dietě se bude točit především kolem množství kalorií. Ty jsou přece při hubnutí či nabírání hmotnosti nejdůležitější. Proto si zopakujeme (už tisíckrát) opakovanou větu, která je alfou a omegou celého nabírání a hubnutí: Jestliže přijmeš více kalorií než vydáš, přibereš. Pokud spálíš více kalorií než přijmeš, zhubneš. To je celé.

Pokud si pochopil tuto „kouzelnou formulku“, tak ti bude jasné, že neexistuje potravina, po níž se tloustne. Stejně neexistuje ani potravina, po které se hubne. Výroky jako „z pečiva se tloustne“ a „z této zelné tukožroutské polévky se hubne“ jsou lži. Ano, i z pečiva lze přibírat, ale jen tehdy, pokud pečivo způsobí to, že se kvůli němu dostaneš do kalorického nadbytku. Obecně řečeno - přibírá se z každé potraviny, která způsobí to, že přijmeš za den více kalorií, než je pro tělo potřebné k udržení hmotnosti (tzv. maintenance level calories).

Pojďme se tedy podívat na to, proč může být pečivo důvodem tvého přibírání a rozeberme si klasické snídaně, tedy např. jeden krajíc chleba s máslem a šunkou a druhý krajíc chleba s pomazánkovým sýrem. Jeden krajíc chleba váží přibližně 50 gramů, dva krajíce tedy mají celkem 100 gramů. Klasický pšenično-žitný chléb obsahuje na 100 gramů až 230 kalorií, 8 gramů bílkovin, 42 gramů sacharidů (z toho 5 gramů vlákniny) a jeden gram tuku. Na jeden chléb si dáš máslo (přibližně 10 gramů), což obsahuje 70 kalorií, 0,1 gramu bílkovin, 0 gramů sacharidů a asi 8 gramů tuku. Dále přidáš 2 plátky šunky, což je asi 30 gramů. Ta obsahuje 43 kalorií, 0,5 gramu sacharidů, 6 gramů bílkovin a 2 gramy tuku. Na druhý chléb si namažeš jeden trojúhelník pomazánkového taveného sýra, který má přibližně 16 gramů. Ten obsahuje 34 kalorií, 1 gram bílkovin, 0,8 gramu sacharidů a 3 gramy tuku. Dohromady tak mají tvé snídaně následující nutriční hodnoty:

  • 377 kalorií
  • 15 gramů bílkovin
  • 43 gramů sacharidů
  • 14 gramů tuku

Už asi tušíš, kam to celé směřuje. Sníš k snídani dva obložené krajíce chleba, ze kterých vyhládneš velmi rychle, a přitom ani nevíš jak, a máš v sobě téměř 400 kalorií a velmi málo bílkovin. Samotný chléb má 230 kalorií, což je stejná porce energie jako např. jedna 250 gramová vanička nízkotučného tvarohu a tři hrsti čerstvých malin i s přidaným sladidlem. A co tě zasytí víc? Dva suché krajíce chleba nebo tvaroh s malinami? Samozřejmě, že tvaroh. Nemluvě o tom, že nutriční hodnoty tvarohu s malinami jsou zcela někde jinde než u pečiva s máslem, šunkou a pomazánkovým sýrem. A pokud bys chtěl dorovnat druhou snídani na úroveň 377 kalorií, můžeš si tam přidat ještě další ingredience, které tě ještě více zasytí a dodají tvému tělu další hodnotné makro a mikronutrienty.

Takových příkladů jako jsme nyní uvedli, lze udělat mnoho. Problémem klasických pečivových snídaní (či jiných chodů) je tedy v tom, že rychle přijmeš mnoho kalorií, a ještě rychleji z takové snídaně vyhládneš a budeš opět hladový. Neznamená to ale to, že pečivo musíš vyřadit z jídelníčku. Jen musíš myslet na to, že se ti musí kaloricky vejít do plánovaného denního příjmu, a musíš ho zkombinovat i s jinými potravinami tak, aby si tělu dodal kvalitní živiny, a aby tě tato porce i dostatečně zasytila. Proto raději omez pečivo a přidej k němu více vajec, šunky, light mozzarelly či jiných zdrojů bílkovin.

Dva obložené krajíce chleba mají přibližně 400 kcal.

Lze tedy říci, že pokud vyřadím pečivo z jídelníčku, tak zhubnu?

Ano i ne. Pokud ho vyřadíš a zvolíš namísto pečiva méně kalorické potraviny, snížíš tak svůj kalorický příjem a můžeš se dostat do kalorického deficitu, tedy budeš hubnout. Pokud ho ale vyřadíš a místo pečiva budeš jíst jiné vysoce kalorické potraviny, samotné vyřazení pečiva ti nijak nepomůže na cestě k vyrýsované postavě.

Hodně kalorií, málo kvalitních nutrientů

Nutriční hodnoty pšenično-žitného chleba jsme si uvedli již v předešlém odstavci. Co kromě bílkovin, sacharidů a tuků v něm najdeš? Chléb obsahuje např. vitaminy skupiny B, železo, draslík, fosfor a vápník.

Kromě toho obsahuje gluten (lepek), který sice většině populace nevadí, ale mnozí mají problémy s jeho trávením a způsobuje jim průjem, bolesti břicha či nadýmání. Pro tyto lidi jsou v nabídce bezlepkové chleby, které mají však obvykle jinou konzistenci, a ne každému chutnají tak, jako klasický bílý chléb.

Celozrnný chléb je lepší volbou než bílý chléb, protože obsahuje více mikronutrientů a má více vlákniny (přibližně dvojnásobně více), která napomáhá trávení. Zde je třeba zmínit fakt, že mnozí výrobci dobarvují bílý chléb barvivy (např. karamelem) a toto pečivo může vzbuzovat dojem, že je celozrnné, což ale neplatí. Pozorně si v obchodě přečti, jaký chléb kupuješ a jaké má nutriční hodnoty.

Celozrnný chléb má sice více mikronutrientů než bílý chléb, obsahuje však také více antinutrientů (sloučeniny, které rostliny produkují k tomu, aby odradily zvířata v přírodě v jejich konzumaci tím, že zhoršují vstřebávání živin) a tím částečně ruší tyto výhody. Celozrnný chléb je prokazatelně přínosný pro zdraví srdce, trávicího traktu a jako prevence některých druhů rakoviny. Čím méně jsou jednotlivá zrna pomletá, tím pomaleji se tento chléb tráví a je vhodnější k pravidelné konzumaci.

Některé druhy pečiva jsou obohacené o některé další látky jako např. vitamíny, minerály nebo dokonce i bílkoviny.

Celozrnný chléb obsahuje více mikronutrientů i vlákniny.

Závěr

Neboj se toho, že bys z pečiva přibíral. Klidně si ho dej, pokud se vejde do tvého denního kalorického příjmu. Pokud budeš v nejbližší době kupovat pečivo, udělej si malý průzkum v obchodě a projdi si jednotlivé druhy pečiva a jejich nutriční hodnoty, a na základě nich si vyber pečivo, které ti bude nejvíce vyhovovat. Mezi některými druhy pečiva jsou také dost velké odchylky v množství kalorií, a možná najdeš jiný druh pečiva, který má lepší nutriční hodnoty než ten, který si konzumoval doposud.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.sk
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Je lepší hnědá nebo bílá rýže?

Je lepší hnědá nebo bílá rýže?

Rýže patří mezi základní zdroje sacharidů a většina sportovců ji zařazuje pravidelně do jídelníčku. V obchodech je velké množství různých druhů rýže (basmati, texmati, jasmínová rýže, arborio atd.) Kromě klasické bílé rýže je dostupná i hnědá rýže. Pokud se zeptáš lidí nejen na ulici, ale i přímo ve fitku, zda je lepší bílá nebo hnědá rýže, devět z deseti ti řekne, že hnědá. Na otázku, proč je lepší ti však odpoví maximálně jeden z deseti. Jaká je tedy pravda? Je hnědá rýže lepší než bílá a pokud ano, proč?

Vláknina - které zdroje jsou nejlepší?

Vláknina - které zdroje jsou nejlepší?

V předchozím článku jsme si řekli základní informace o vláknině, typech vlákniny, jejích benefitech a základních zdrojích. Pokud si předtím nesledoval denní příjem vlákniny a už si s tím začal, si na správné cestě k tomu, aby si měl bezproblémové trávení i při vysokém příjmu bílkovin a tuků.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA