loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 8:00 - 16:00)
3 rychlé recepty na domácí proteinové tyčinky, které si zamilujete

3 rychlé recepty na domácí proteinové tyčinky, které si zamilujete

Stravování

24.06.2020

Prečítané: 75x

Proteinové tyčinky jsou velmi dobrým snackem během dne. Hodí se vždy tehdy, když nestíháš a potřebuješ se najíst, či jako kvalitní jídlo s dobrými nutričními hodnotami na zahnání chutí na sladké. Můžeš je koupit hotové a nosit je s sebou pro případ nouze, nebo si je můžeš vyrobit i doma. Není to nic těžkého a výhodou je to, že do nich přidáš přesně ty věci, které ti chutnají a tvoří nutriční profil, jaký ti vyhovuje. Ukážeme si tři recepty na čokoládové, ořechové a ovocné tyčinky.

Čokoládové proteinové tyčinky z fazolí

Ptáš se, co je to za nápad, vyrábět proteinové tyčinky z fazolí? Nezdá se ti to? Vyzkoušej je a uvidíš, že ti budou chutnat.

Ingredience:

  • 250 g černých fazolí z konzervy
  • 15 g holandského kakaa
  • 70 g medu
  • 50 g čokoládového proteinu
  • 35 g kokosového oleje
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka stévie
  • čokoláda na dochucení (např. chocolate chips nebo kousky vysokoprocentní hořké čokolády)

Postup:

Všechny ingredience kromě čokolády na dochucení smíchej v jedné misce. Použij i elektrický hnětač, aby vznikla dokonale promíchaná směs. Nakonec jemně vmíchej i kousky čokolády. Těsto roztáhni na plech tak, aby mělo všude výšku přibližně 1,5 cm. Snaž se, aby mělo těsto tvar kostky nebo obdélníku, aby se daly krájet rovnoměrné tyčinky. Těsto dej péct do trouby na 180 stupňů na 15 minut. Pak je vytáhni a nech přes noc vychladnout v lednici. Sice nebudou po vytažení z trouby vypadat dopečené, ale to nevadí. Tak to má být. Druhý den je vyndej z lednice a nakrájej na pravidelné obdélníky. A už ti nic nebrání v tom je ochutnat.

(Ne)Proteinové ořechové tyčinky

Tyto tyčinky nejsou pravými proteinovými tyčinkami, neboť bílkovin je v nich málo. Nicméně, co potěší je i nízký obsah sacharidů a najdeš v nich mnoho zdravých tuků. Kromě toho tě zasytí na velmi dlouhou dobu.

(Ne)Proteinové ořechové tyčinky.

Ingredience:

  • 1 hrnek mandlí
  • 1/2 hrnku nesolených arašídů
  • 1/2 hrnku burisonů
  • 3-4 PL medu
  • 150 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 PL kokosového oleje

Postup:

Mandle, arašídy a burisony smíchej v misce spolu s medem. Pokud je med velmi tuhý, ohřej ho krátce ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Celá směs musí být dobře promíchána. Následně ji rozetři na plech vyložený pečícím papírem tak, aby měly tyčinky na výšku přibližně 1 cm. Když máš tuto směs rovnoměrně rozetřenou, dej ji péct na 30-40 minut do trouby na 160 stupňů. Po upečení nech plech pořádně vychladnout alespoň hodinu a potom ostrým nožem nakrájej z upečené směsi rovnoměrné tyčinky.

Rozpustíme ve vodní lázni 100 g čokolády a trochu kokosového oleje. Když je čokoláda rozpuštěná, postupně do ní namáčej jednu stranu každé tyčinky a dej je opět do lednice, aby čokoláda ztuhla.

Když jsou tyčinky zcela tuhé, dej je na pečící papír tak, aby čokoláda byla směrem dolů a ořechová strana směrem nahoru. Rozpustíme zbytek čokolády s trochou kokosového oleje. Malou lžičku namoč do čokolády a rychlými cik cak pohyby udělej u všech tyčinek mřížku. Každá tyčinka by měla mít čokoládovou cik cak polevu. Aby byly tyčinky dokonalé, navrch přidej špetku soli.

Ovocné proteinové tyčinky

Do třetice si ukážeme recept na svěžejší ovocnou verzi proteinových tyčinek. Nemusíš použít pouze maliny, ale můžeš experimentovat i s ostružinami či borůvkami.

Ovocné proteinové tyčinky.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku arašídového nebo mandlového másla
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 4 PL medu
  • 45 g proteinu
  • 20 g lněných semínek
  • 1/2 hrnku malin (příp. jiného ovoce)

Postup:

Smíchej oříškové máslo s medem v malém hrnku na nízkou teplotu, aby se obě ingredience dokonale smíchaly. Následně přidej vločky, protein a lněná semínka. Teprve když bude celá směs dobře promíchána, přidej maliny. Celou směs rozetři na pečící papír a odlož do chladničky alespoň na hodinu. Když celá směs ztuhne, pokrájej ji na tyčinky. Pokud nechceš, nemusíš navrch přidávat nic další. Nicméně, pokud chceš, není problém přidat polevu z kvalitní čokolády.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Veganský vs. klasický protein. Jsou mezi nimi rozdíly?

Pokud by existovala anketa na téma, který suplement lidé při cvičení považují za nejdůležitější, určitě by většinu hned napadl protein. Není se čemu divit. Užívá ho každý. Teenageři, kteří teprve začínají cvičit, zkušení sportovci, kteří mají roky tréninku za sebou a také tzv. starší ročníky, které si uvědomují, že bez bílkovin se svaly nedají budovat. Proteiny již nejsou pouze doménou kulturistů, jak tomu bylo před 30-40 lety. Proteinový prášek užívají i rekreační sportovci, kteří nemusí ani nutně navštěvovat fitko a cvičit s činkami, ale věnují se např. běhu nebo cyklistice a vědí, že potřebují zvýšený příjem bílkovin.

Fitness snídaně do 10 minut: zdravá, chutná a rychlá

Fitness snídaně do 10 minut: zdravá, chutná a rychlá

Snídaně jsou prvním jídlem dne a to, jak začneš ráno, ovlivní celý tvůj den. Tak proč nezačít chutnou a zdravou snídaní? V tomto článku ti přinášíme 3 typy na rychlé, zdravé a velmi chutné snídaně doplněné o nutriční hodnoty každého jídla.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA