loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Sladké fit recepty: Jak na zdravé muffiny s tvarohem a ovocem?

Sladké fit recepty: Jak na zdravé muffiny s tvarohem a ovocem?

Stravování

07.12.2020

Prečítané: 85x

Každý z náš rád mlsá. Někdo je zatížen na sladké čokoládové či vanilkové chutě a jiným chutnají více ovocné sladkosti a koláče. V dnešním článku si ukážeme dva zdravé recepty na muffiny s proteinem, tvarohem a ovocem. Každý z těchto receptů se dá upravit a je jen na tobě, jak proměníš některé ingredience a vytvoříš recept podle své chuti.

Sladké fit recepty: Jak na zdravé muffiny s tvarohem a ovocem?

Proteinovo-borůvkové muffiny

Tento recept je jednoduchý a rychlý, už za 30-40 minut budeš mít na stole hotové teplé muffiny s dostatkem bílkovin. Jak na to? Na 12 kusů budeš potřebovat:

  • 1 šálek ovesných vloček nebo přímo mouku z ovesných vloček
  • 1 šálek borůvek
  • 4 lžíce mandlové mouky
  • 3 vaječné bílky
  • 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
  • 1 šálek strouhaných jablek (můžeš použít i kompotované nebo čerstvě nastrouhané)
  • 2 malé lžičky medu
  • 1 kávovou lžičku kvalitního vanilkového extraktu
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 1 kávovou lžičku pomerančové kůry
  • 1,5 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 kávové lžičky sody
  • rozmixovaný banán
  • 3 odměrky proteinu (ideálně vanilkového)

Pokud nemáš mouku z ovesných vloček, ale jen obyčejné vločky, dej je do mixéru a pořádně je rozmixuj, aby vznikla jemná moučka. Rozehřej troubu na 180 stupňů.

Sladké fit recepty: Jak na zdravé muffiny s tvarohem a ovocem?

Než se trouba ohřeje, připrav těsto. V misce smíchej všechny ingredience dohromady a pořádně těsto zpracuj kuchyňským robotem, aby se spojilo a aby nevznikly nikde hrudky. Vlož na plech papírové košíčky a vylej těsto do tří čtvrtin. Nemusíš jím zaplnit celý košíček, protože při pečení nabere objem a zvětší se.

Když budeš mít těsto ve všech košíčcích, dej na vrch každého muffinů borůvky. Dej je péct na 20-25 minut do trouby. Po vychladnutí jsou připraveny na první ochutnání. Tento recept se dá upravit podle toho, na co máš právě chuť nebo podle toho, co máš právě v chladničce. Pokud chceš, můžeš vyměnit vanilkový protein za čokoládový nebo můžeš místo borůvek použít vysoce procentní hořkou čokoládu.

Muffiny s tvarohovo-jahodovou polevou

Tyto muffiny jsou perfektní na domácí mlsání. Těžko se přenášejí právě kvůli vrchní polevě, ale tento recept opravdu stojí za to.

Budeš potřebovat:

  • 600 gramů nízkotučného nebo polotučného roztíratelného tvarohu
  • 2 zralé banány
  • 200 gramů jahod (ty můžeš vyměnit i za maliny nebo borůvky)
  • 150 gramů mandlové mouky
  • 40 gramů proteinu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce medu
  • skořici

Rozmixuj 400 gramů tvarohu s vejci, banány, mandlovou moukou a medem. Stejně jako v předešlém receptu, i zde naplň papírové košíčky do tří čtvrtin a dej péct na 25 minut při teplotě 180 stupňů.

Zatímco se pečou muffiny, připrav polevu. Smíchej 200 gramů tvarohu s jahodami a proteinem. Musíš míchat pořádně, aby nevznikly hrudky. Pokud se ti zdá tato směs málo sladká, můžeš přidat erythritol na oslazení.

Sladké fit recepty: Jak na zdravé muffiny s tvarohem a ovocem?

Když se muffiny dopečou, nech je odstát, aby vychladly a až po úplném vychladnutí dej na vrch připravenou směs a ochutnej svůj výtvor. Tento recept můžeš také upravovat. Pokud chceš, vyměň jahody za větší porci proteinu a přidej oříškové máslo. Poleva bude hustší, sladší a bude mít více bílkovin.

Muffiny jako svačinka během dne

Pokud máš občas chuť na sladké a nechceš do sebe dávat desítky gramů cukru a stovky kalorií, vyzkoušej tyto recepty. Samozřejmě i v nich je dost kalorií, ale je jich méně než v čokoládových tyčinkách či jiných sladkostech se stejnou gramáží. Kromě toho obsahují bílkoviny z proteinu, vajec, tvarohu či jogurtu, které v běžných sladkostech nenajdeš. Díky ovoci a vločkám obsahují dostatek vlákniny, takže z nutričního hlediska jsou nesrovnatelně lepší než standardní sladkosti z obchodu.

Tyto muffiny v ledničce vydrží bez problémů i tři dny a můžeš si je vzít s sebou do školy či do práce, a sníst je buď k snídani nebo na svačinu. Vyzkoušej je a zpestři svůj jídelníček. Potěší tvé chuťové buňky a bez problémů se vejdou i do tvého denního příjmu nutrientů.

Autor: Mgr. Ľuboš Lištinský • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Recept na arašídové máslo. Proč ho zařadit do jídelníčku?

Recept na arašídové máslo. Proč ho zařadit do jídelníčku?

Arašídové máslo bylo poprvé představeno v USA v roce 1904. U nás jsme se o něm dozvěděli nejprve z amerických filmů, kde si ho děti natírali k snídani na pečivo. Teprve později se dostalo k nám a začali jsme ho používat naplno. Těší se stále větší popularitě nejen díky své chuti, ale i pro své pozitivní vlastnosti a nutriční hodnoty. V tomto článku si ukážeme recept na domácí arašídové máslo, řekneme si o možnostech jeho využití a o jeho benefitech na naše zdraví.

Kdy a proč užívat probiotika?

Kdy a proč užívat probiotika?

Ne všechny bakterie, které se nacházejí v těle jsou špatné. Právě naopak, existuje velké množství bakterií, bez kterých bychom nedokázali žít. Většina z těchto „dobrých“ bakterií se nachází v našem trávicím systému. Pomáhají nám s trávením, zvyšují jeho efektivitu a také přispívají k dobré imunitě. V tomto článku si řekneme více o probiotikách, jejich účincích a řekneme si také o tom, ve kterých potravinách je najdeš.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA