Jak vyrobit vlastní arašídové máslo?
Příprava domácího másla je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Na začátek dej arašídy do skleněné mísy nebo na plech a dej je opéct do trouby, aby se zbarvily mírně do hněda a aby zůstaly křupavé. Pokud chceš připravit úplně jemné máslo, všechny arašídy vlož do mixéru a mixuj je tak dlouho, dokud se nevytvoří máslo bez kousků.
Pokud ti vyhovuje více tzv. crunchy verze s kousky arašídů, které dodávají křupavost, ještě před mixováním z nich odeber 20-30 % a jemně je pomixuj na menší kousky. Ty můžeš později přidat do jemného másla, čímž vytvoříš crunchy verzi. Pokud chceš toto máslo nějak dochutit, sáhni po medu a soli. Sůl se hodí téměř vždy, protože zesílí celkovou chuť. Pokud máš arašídy, které nejsou příliš olejovité a nevytváří se máslo s požadovanou konzistencí, přidej trochu oleje.
Pokud chceš změnu, připrav arašídové máslo a na konec přidej ještě erythritol, příp. jiné sladidlo, kvalitní holandské kakao a trochu oleje a vše opět rozmixuj. Vznikne kvalitní arašídové máslo s čokoládovou příchutí.
Pokud rád trávíš čas v kuchyni, vyzkoušej tento recept a udělej si vlastní arašídové máslo. Pokud patříš do skupiny lidí, které nebaví příprava jídel, sáhni po hotových máslech u nás v e-shopu.
Kde všude ho můžeš použít?
Možnosti použití arašídového másla jsou opravdu široké. Původně vzniklo jako pomazánka na pečivo. Tato možnost je sice velmi chutná, ale pokud nemáš naplánovaný velmi vysoký denní kalorický příjem, nebude to pro tebe nejlepší volba. Mnohem lepší je využití arašídového másla jako přísada do šejků.
Pokud máš rád šejky z mléka, proteinu a ovoce, neboj se do nich přidat arašídové máslo. Dodá nápoji chuť, kvalitní tuky, které pomáhají vstřebávání vitamínů A, D, E a K a také zpomalují vstřebávání bílkovin. To se hodí zejména tehdy, pokud chceš tyto drinky pít během dne a chceš, aby tě i dostatečně zasytily. Hodí se také na všechny sladké druhy snídaní - ovesné vločky, mléčná rýže apod.
Arašídové máslo můžeš využít i do různých receptů na sladké koláče, jak polevu na cheesecake apod. Pokud máš chuť na něco sladkého, můžeš si dát i lžičku arašídového másla jen tak samostatně. Nicméně, zde dávej pozor na to, že toto máslo je vysoce kalorické a jedna lžička může mít i více než 100 kalorií.
Proč bys ho měl zařadit do jídelníčku?
Jak asi víš, arašídové máslo běžně zařazujeme do jídelníčku zejména pro vysoký obsah zdravých tuků. Ty nejsou jediným pozitivem. Kromě kvalitních tuků má i vysoký obsah hořčíku, fosforu a zinku. Obsahuje i dostatek vitamínů, zejména vitamínu B3, B6 a E. Nesmíme zapomínat ani na vlákninu a bílkoviny. Ve 100 gramech arašídového másla najdeš až 6 gramů vlákniny a 25 gramů bílkovin. I když je obsah bílkovin relativně vysoký, v aminokyselinovém profilu chybí dostatek methioninu, což snižuje celkovou využitelnost bílkovin.
Dávej pozor na to, kolik arašídového másla sníš, neboť obsahuje mnoho kalorií (na 100 gramů má až 590 kalorií), nasycených tuků a také sodíku.
Mezi jeho hlavní benefity patří všechna pozitiva, která přinášejí mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny na kardiovaskulární systém. Obsahuje také antioxidanty, které mají pozitivní vliv na srdce a pohybový aparát. Mezi tyto antioxidanty patří např. kyselina kumarová. Pokud chceš zvýšit její účinky z arašídů, předtím než je budeš mixovat na máslo, je opražíme na pánvi přesně podle receptu. Tím zvýšíš její účinky. Arašídové máslo také snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi, a naopak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu.
Ve fitness jídelníčku má také své místo i proto, že v objemovém období ti pomůže přijmout dostatek kalorií a zpomaluje vstřebávání bílkovin, což se hodí zejména tehdy, pokud chceš zajistit tělu postupné uvolňování aminokyselin např. z proteinu či tvarohu.