Pokud máš zkušenosti s proteiny a pravidelně je užíváš, jistě ses setkal s tím, že po čase ti šejkr začal nepříjemně zapáchat. Většinou se to děje buď po dlouhém čase, nebo tehdy, když ho zapomeneš po použití dostatečně rychle omýt. Pokud již šejkr páchne, velmi těžko jej lze umýt běžnými prostředky tak, aby se z něj ještě někdy dalo pít. Pojďme se podívat na to, co je důvodem zápachu a jak se ještě dá takto zapáchající šejkr zachránit před vyhozením do odpadkového koše.

Zápach tvoří bakterie, které se v šejkru rychle množí. Po vypití šejku zůstanou na stěnách šejkru zbytky, které slouží jako líheň bakterií. Tím, že šejkr používáš a umýváš, se na jeho stěnách vytvářejí malé rýhy a poškození, v nichž se drží zbytky jídla a zejména bakterie, které není jednoduché odtud dostat. Nejlepším řešením je okamžité omytí po použití, které eliminuje šíření bakterií a vznik zápachu. Problémem není jen zápach, ale zejména fakt, že tyto bakterie ti mohou způsobit zdravotní potíže jako např. průjem, problémy s trávením či bolesti břicha. Zejména u proteinů s vysokým obsahem laktózy je větší šance, že ti začne šejkr rychle zapáchat.

Šejkr je vhodný i do myčky.

Jak se zbavit zápachu?

Pokud je tvůj šejkr mírně zapáchající, často mu postačí umytí v myčce nádobí. Pokud máš doma myčku, určitě to vyzkoušej. Kromě toho, že mycí proces je dlouhý a používá vodu s vysokou teplotou, neničí stěny šejkru na mikroúrovni jako klasické mycí houby, které fungují jako jemné abrazivum a vytvářejí tím na stěnách jemné drážky.

Pokud už ale ani klasické mytí a ani myčka nádobí nepomáhá, je čas na nasazení silnějších prostředků. Oblíbeným postupem je "vaření šejkru" v octové vodě. Naplň hrnec vodou tak, aby byl celý šejkr ponořen. Do vody přidej 1-2 dcl octu a nech šejkr s vodou vařit na mírném plameni minimálně hodinu. Po vyjmutí ho znovu umyj v čisté vodě nebo ho dej do myčky. Zápach by měl úplně zmizet.

Šejkr je třeba pravidelně mýt.

Kromě octa velmi dobře funguje i čištění se sodou bikarbonou. Do šejkru přidej několik lžiček sody a doplň vodu tak, aby byl šejkr úplně plný. Takto ho nech několik hodin. Stačí, když ho jednou za čas protřepeš. Po několika hodinách ho umyj v čisté vodě s použitím obyčejného čisticího prostředku na nádobí, a zápach bude pryč. Pokud chceš, můžeš jedlou sodu rozmíchat v hrnci s vodou a rozebraný šejkr ponořit do nitra. Ještě lépe dočistěte místa spojů jako je např. závit na horní části šejkru.

Dalším způsobem, jak se dokážeš zbavit zápachu je zmrazování. Jak ses dozvěděl na začátku, zápach způsobují bakterie. Pokud je zmrazíš na 2-3 hodiny v mrazáku, zabiješ je a po klasickém umytí by měl být šejkr bez zápachu. Tento postup funguje lépe u méně zapáchajících šejkru. Silně zapáchající plast vyčistíš lépe octem či sodou bikarbonou.

Co dělat, pokud šejkr nelze umýt a stále zapáchá?

Pokud ani jeden z těchto způsobů nepomáhá, pravděpodobně si budeš muset zakoupit nový šejkr. Asi žádný šejkr ti nevydrží celý život. Jeho životnost záleží na tom, jak se o něj staráš, jak ho myješ a zda ho nenechávat dlouho neumytý. Pokud máš šejkr již velmi dlouho a nejsi na 100 % přesvědčen o jeho čistotě, raději ho ekologicky zlikviduj a kup si nový. Dnes jsou již šejkry levné a nestojí za to riskovat žaludeční problémy kvůli pár korunám. Šejkr je v podstatě spotřební materiál a jen na tobě záleží, jak často ho musíš obměňovat.

Kromě klasických šejkrů jsou dnes v nabídce i sofistikovanější řešení, která mají oddělený prostor na potréninkovou suplementaci. Nemusíš si tedy nosit protein či aminokyseliny odděleně, ale můžeš si dát prášek do velkého zásobníku, a pokud potřebuješ po tréninku zapít i vitamíny, minerály či tabletový kreatin, máš tu i zásobník speciálně určený na kapsle a tablety.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.cz