loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Proč jíst k snídani ovesné vločky?

Proč jíst k snídani ovesné vločky?

Stravování

16.11.2021

Prečítané: 30x

Pokud bys přemýšlel někdy nad tím, která potravina má nejlepší poměr cena/výkon, tedy cena/nutriční hodnoty, pravděpodobně bys jen velmi těžko hledal konkurenta ovesným vločkám. Jsou velmi levné, a přitom mají perfektní nutriční hodnoty. I díky tomu se staly tolik oblíbenou potravinou k snídani. V tomto článku se dozvíš o vločkách více a ukážeme ti také dva recepty na snídaňové ovesné kaše.

Co bys měl o vločkách vědět?

Ovesné vločky patří mezi celozrnné potraviny bez obsahu lepku. Už to je velmi dobrá zpráva vzhledem k tomu, že stále více a více lidí má problémy s celiakií. Mají výborný obsah kvalitních sacharidů, mnoho vitamínů, minerálů a také tolik opěvované vlákniny.

100 gramů ovesných vloček obsahuje 386 kalorií, 13 gramů bílkovin, 68 gramů sacharidů, 7 gramů tuku a až 7 gramů vlákniny. Kromě toho obsahují mnoho vitamínu B1 a B5, manganu, fosforu, hořčíku, mědi, železa a zinku.

Proč jíst k snídani ovesné vločky?

Kromě toho obsahují také mnoho antioxidantů zvaných polyfenoly a zejména avenantramidy. To jsou antioxidanty, které pomáhají v boji s volnými radikály a velmi těžko bys je hledal v jiných potravinách než ve vločkách. Zvyšují tvorbu oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy a tím pádem také snižuje krevní tlak.

Vločky a vláknina

Jak jsi už z našich článků asi vytušil, často se zaměřujeme na vlákninu a na to, ve kterých potravinách jí najdeš nejvíc. Většina lidí dost podceňuje vlákninu a nesleduje její příjem, což je chyba. Myslím si, že sledování příjmu vlákniny je neméně důležité jako sledování příjmu bílkovin, sacharidů, tuků a kalorií.

A právě vločky jsou výborným zdrojem vlákniny. Obsahují zejména rozpustný typ vlákniny zvaný beta-glukan, který při kontaktu s vodou tvoří gelovou konzistenci.

I díky tomu pomáhají ovesné vločky ve snižování a stabilizaci hladiny cukru v krvi a pomáhají snižovat nejen celkový cholesterol, ale zejména „špatný“ LDL cholesterol.

Proč jíst k snídani ovesné vločky?

Jak vidíš, ovesné vločky jsou velmi nutričně hodnotné a jejich zařazení do jídelníčku, ať už k snídani nebo jako jiné jídlo dne, je skvělou volbou. Nemusíš je přijímat jen jako ovesnou kaši. Často je lze použít buď celé nebo pomleté ​​na mouku ve sladkých receptech. Tady si ukážeme dva recepty na ranní ovesnou kaši.

„Overnight oats“

Tento název pro ovesnou kaši asi nemá žádný správný překlad a většina lidí jej zná pod tímto anglickým názvem. Jedná se o to, že nepřipravuješ kaši ráno tím, že vločky vaříš nebo zaliješ horkou vodou, ale připravíš je ještě před spaním. Během noci vločky změknou a ráno máš hotový pokrm.

Co budeš potřebovat?

  • 1/2 hrnečku ovesných vloček
  • 1/2 hrnečku mléka (nízkotučné, polotučné nebo ořechové)
  • 1/4 hrnečku řeckého jogurtu
  • 1 čajová lžička chia semínek
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo
  • ovoce nebo zero toppingy navrch

Postup je velmi jednoduchý. Všechny ingredience kromě ovoce (či toppingu) pořádně smíchej, aby byla celá směs rovnoměrně promíchaná. Přendej ji do misky a dej na noc do chladničky. Ráno budeš mít hotové jemné a měkké vločky, na které si můžeš dát ovoce nebo topping. Pokud ti více vyhovuje teplá snídaně, neboj se kaši ohřát v mikrovlnce.

Proč jíst k snídani ovesné vločky?

Proteinová ovesná kaše s malinami

Tato kaše ještě více zlepší nutriční hodnoty vloček. Protein jim dodá bílkoviny a kakao s malinami ještě více vlákniny.

Co budeš potřebovat?

  • 1/2 hrnečku ovesných vloček
  • 1/2 hrnečku mléka (nízkotučné, polotučné nebo ořechové)
  • 30 g proteinu
  • 2 hrsti malin
  • 2 čajové lžičky holandského kakaa
  • sladidlo

Vločky smíchej s mlékem v malém hrnci a dej vařit. Měly by se vařit postupně a pomalu, nepříliš rychle, aby měly čas vstřebat mléko a změknout. Pokud směs houstne, vždy dolej trochu mléka. Když už vločky měknou, přidej kakao, sladidlo a maliny. Chvíli povař a odstav, aby kaše vychladla. Tuto kaši můžeš jíst teplou hned po uvaření nebo si ji můžeš zabalit i do práce či školy. 

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Spalujte kalorie efektivněji. Jak zrychlit metabolismus?

Spalujte kalorie efektivněji. Jak zrychlit metabolismus?

Metabolismus je proces, kterým tělo přeměňuje přijatou potravu na energii. Díky této energii pak dokáže tělo fungovat a ty se dokážeš nejen hýbat a sportovat, ale hlavně dýchat, tvořit nové buňky v těle, okysličuje se ti celé tělo atd. Pokud bys tedy měl zpomalený metabolismus, nebo by ti „nefungoval“, měl bys mnohem větší problém než jen to, že se ti ukládá více tuku než se ti líbí. Takže neplatí, že můžeš ve větší míře ovlivnit rychlost svého metabolismu, neboť ta je daná. Dá se ovlivnit jen mírně. Co ale můžeš ovlivnit je to, kolik energie tvé tělo spotřebuje - a tím pádem, jak se bude ukládat tuk a kolik ho bude.

Dopřejte si královskou snídani! Rychlý recept na zdravé müsli

Dopřejte si královskou snídani! Rychlý recept na zdravé müsli

Müsli nebo cereálie jsou oblíbenou formou snídaně po celém světě. Mnoho z nich však obsahuje množství přidaného cukru a tuku. Na trhu je mnoho produktů tohoto typu, které se tváří jako super fit potravina. Na obalu jsou prezentovány texty jako „bez přidaného cukru“, „protein müsli“ či „zdravé müsli“. Při bližším zkoumání složení ale přijdeme na to, že často až tak zdravé a ani vhodné nejsou.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA