Je kofein bezpečný?
Po desetiletí výzkumu vědci zjistili, že mírné množství kofeinu (aktuální „zdravá porce“ kofeinu pro zdravého dospělého člověka je 400 mg) konzumovaného běžnou zdravou populací je bezpečné a nepoškozuje naše zdraví. Jeho bezpečnost podporuje i jeho dlouhá historie užívání miliony až miliardami lidí a také rozsáhlé studie.
Kofein a trénink
Pokud by ses dokonce rozhodl pít kávu při cvičení, dokážeš si výrazně oddálit bod vyčerpání. Užití 330 mg kofeinu může prodloužit dobu, než se dostaví vyčerpání až o 21 minut, přičemž 1 klasický šálek espresa obsahuje okolo 95 mg kofeinu. Pro srovnání s jinými nápoji obsahujícími kofein uvádíme srovnání:
- 1 hrnek instantní a espresso kávy: 95 - 100 mg
- 1 hrnek filtrované kávy: 140 mg
- 1 hrnek zeleného čaje: 75 mg
- 1 plechovka coly: 40 mg
- 1 plechovka (250 ml) energetického nápoje: až 80 mg - větší plechovky mohou obsahovat až 160 mg
Podle vytrvalostní běžkyně a trenérky britské atletické asociace Alex Cook, která je zároveň sportovní dietoložkou je nejoptimálnější vypít kávu 45 minut před začátkem fyzické aktivity.
Uvedla také, že: „Kofein se v profesionálním sportu používá kvůli prokázaným výhodám zvyšujícím vytrvalost při fyzické aktivitě. Většinou se to považuje za pozitivum proto, že příjem kofeinu zvyšuje oxidaci tuků a má šetřící účinek na naši zásobu uhlohydrátů, která vede k oddálení zmíněného vyčerpání během cvičení.“
Kolik kofeinu průměrně každý den zkonzumují lidé v Čechách?
Konzumace kávy v ČR má dlouhodobě vzestupný trend. Meziroční přírůstek spotřeby činí v posledních patnácti letech okolo 3 %. V polovině 60. let se v ČR spotřebovalo jen 0,7 kg kávy na osobu, což je stejně jako v roce 1937. O deset let později to bylo zhruba 1,4 kg, v roce 1980 již 1,8 kg a v polovině osmdesátých let 2,1 kg na osobu. V roce 1990 dosáhla spotřeba až 2,3 kg na osobu za rok. Současný průměr spotřeby na osobu v ČR představuje přibližně 2,6 kg kávy ročně.
Zvyšuje kofein riziko vzniku srdečních chorob?
Populační studie zjistila, že kofein nezvyšuje riziko srdečních chorob. Avšak ti, kteří mají v anamnéze srdeční infarkt, kardiovaskulární nemoci nebo vysoký krevní tlak, by měli zvýšený příjem kofeinu konzultovat se svým lékařem.
Zvyšuje kofein krevní tlak?
Kofein nezpůsobuje chronický vysoký krevní tlak (hypertenzi) nebo trvalé zvýšení krevního tlaku. U některých citlivých osob může dojít při konzumaci kofeinu k dočasnému zvýšení krevního tlaku. Studie však zjistili, že tento nárůst je mírný a menší než nárůst při chození po schodech.
A co těhotné ženy a kofein?
Tuto otázku si určitě položí každá těhotná žena, jejíž denní rituál sestával ještě před tímto obdobím z minimálně jedné kávy denně. Do dnešního dne existuje mnoho různých vědeckých studií, zda s kávou pokračovat nebo ne.
Například studie publikovaná v časopise BMJ Evidence Based Medicin se zabývala užíváním kofeinu během těhotenství. Doktorka Daghni Rajasingham, konzultantka porodníků a mluvčí Královské akademie porodníků a gynekologů, uvedla:
„Zjištění naší studie přispívají k množství důkazů, které podporují omezený příjem kofeinu během těhotenství, ale těhotné ženy nemusí zcela vyloučit kofein.“ Lékařka doporučuje omezit příjem kofeinu na 200 miligramů denně - což odpovídá dvěma šálkům espresso kávy.
Další studie však říká, že vysoký příjem kofeinu může mít vliv na zvýšení potratovosti. Zmíněný zdroj přinesl v této souvislosti dva nezávislé průzkumy, které však nabízejí rozdílné výsledky. American Journal of Obstetrics and Gynecology tvrdil, že pokud žena zkonzumuje více než 200 miligramů kofeinu denně, má dvakrát větší pravděpodobnost potratu, než žena, která nezkonzumuje žádný kofein.
Avšak jiný průzkum z dílny Epidemiology, v jehož rámci měly ženy užívat zmíněné množství 200 miligramů kofeinu denně, neukázal žádné zvýšené riziko. Celkově jde o velmi komplexní téma, na jejichž závěrech - jak je vidět - se odborníci nedokáží dohodnout, a proto svůj výběr určitě zkonzultuj se svým lékařem.
Káva bez kofeinu pro ty, kterým chybí chuť kávy
Pokud trpíš nespavostí, určitě ti doporučuji vyzkoušet bezkofeinovou kávu. Taková káva se vyrábí různou extrakcí kofeinu. Některé firmy využívají chemikálie, jako například rozpouštědla, jiní však vysokou teplotu, vodu a vysoký tlak. Na to, aby byl z kávových zrn vytažen kofein, jsou využívaná chemická rozpouštědla jako například dichlormethan nebo ethylacetát. Příkladem nechemické metody je triglyceridová metoda. Aby se kofein vytáhl k povrchu zrna, se zelená kávová zrna máčí v horké vodě. Následně jsou přemístěné do další nádrže, kde jsou ponořené do kávových olejů, které byly získané z použité mleté kávy.
Navzdory využití všech zmíněných procesů v kávě zůstanou antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod. A to je pro konzumenta velmi dobrá zpráva.