Je pro nás přidaný cukr škodlivý?
Nejprve se podívejme na to, proč se cukr považuje za špatný. Studie prokázaly, že přidaný cukr může mít následující škodlivé účinky na zdraví:
- Obezita. Jeden z hlavních viníků v pozadí alarmujícího přírůstku hmotnosti: sladké limonády a ovocné džusy. Sladké nápoje podporují přírůstek hmotnosti u dospělých i dětí. Velmi jednoduše se dostane do těla velké množství kalorií, zejména jednoduchých sacharidů. Tím se tělo dostane do kalorického přebytku a nastává ukládání tuků.
- Cukrovka. Při predispozici na vznik cukrovky je třeba sledovat svůj příjem cukru a zejména omezit příjem jednoduchých cukrů.
- Onemocnění srdce. Existuje řada studií, které spojují nadměrný příjem cukru se srdečními chorobami. Jedna z nich zjistila, že u lidí, jejichž příjem přidaného cukru tvořil 17-21 % jejich kalorického příjmu, bylo až 38 % riziko úmrtí na srdeční choroby.
- Předčasné stárnutí. Telomery jsou konce chromozomů, které chrání řetězce DNA před znehodnocením. Ty se s přibývajícími léty zkracují. Studie naznačila, že konzumace velkého množství cukru může urychlit jejich zkrácení, což zase urychlí proces stárnutí.
Co je kokosový cukr?
Kokosový cukr se ve skutečnosti nevyrábí z kokosu. Vyrábí se spíše z mízy stonků květních pupenů kokosové palmy. Ostatní názvy jsou kokosový cukr, kokosový palmový cukr, kokosový mízní cukr a cukr z kokosových květů. Typ palmového cukru se liší od stolního cukru, kterým je obvykle třtinový cukr vyrobený ze šťávy se sníženým obsahem cukrové třtiny.
Na výrobu kokosového cukru zemědělci sbírají šťávu ze stonku květního puku kokosové palmy do bambusových nádob. Míza se pak na woku zahřeje na sirup. Konečným produktem může být tento sirup, nebo ještě může být více redukovaný, dokud nekrystalizuje. Na rozdíl od bílého cukru, který je rafinovaný, kokosovému cukru zůstává výrazná hnědá barva, kterou přináší karamelizace. Chuťový profil je podobný jako u běžného stolního cukru, i když v závislosti na zdroji může mít jemné rozdíly.
Výživové hodnoty
Je výživnější než třtinový cukr? Jednoduchá odpověď - jen minimálně. Pokud jde o kalorie, mají stejné množství - čtyři kalorie na gram. Kokosový cukr má o něco méně fruktózy než třtinový cukr, ale rozdíl je zanedbatelný. Pokud jde o výživové látky, kokosový cukr obsahuje více minerálů a vitamínů, protože ty jsou z rafinace třtinového cukru odstraněné. To však ještě neznamená, že kokosový cukr je zdravou výživou. Musel bys přijmout velké množství tohoto cukru, abys pocítil jejich účinek, což je zcela nesmyslné. Přijetí velkého množství sladkých látek by v podstatě způsobilo více škody než užitku.
Glykemický index nebo GI je jedním z důležitých ukazatelů, který měří vliv potravy na hladinu cukru v krvi. Jednoduše řečeno, čím nižší GI, tím lépe. GI kokosového cukru se pohybuje v široké škále, zejména kvůli různým druhům a zdrojům kokosového cukru. Kokosový cukr, který má nízký GI (kolem 36), má vlákninu zvanou inulin, která řídí absorpci glukózy.
Složky kokosového cukru
Hlavní složkou kokosového cukru je sacharóza (70-79 %), po které následuje glukóza (3-9 %). Sacharózu (např. stolní cukr) tvoří polovina fruktózy. Díky tomu obsahuje kokosový cukr 38-48,5 % fruktózy, což je zhruba totéž jako stolní cukr.
Někteří lidé mohou předpokládat, že kokosový cukr je výživný, protože je přírodnější než bílý cukr, je nerafinovaný a má nižší GI. Tím si odůvodňují jeho zvýšený příjem a nebojí se ani příjmu velkého množství tohoto sladidla. I když je lepší než klasický bílý cukr, rozdíly nejsou velké a určitě je třeba jeho příjem výrazně omezovat. Pokud nahradíš klasický cukr za kokosovou variantu, tělu trochu pomůžeš, ale z hlediska kalorického příjmu to není velký rozdíl. Pokud chceš opravdu dobrou náhradu, zvol si např. erythritol nebo stévii.