Krémové penne s kousky lososa
Tento recept je středně náročný a zvládne ho úplně každý. Příprava trvá přibližně 30 minut.
Co budeš potřebovat?
- 1 balíček těstovin penne
- 600 gramů lososa bez kůže
- 3 stroužky česneku
- 5 hrstí čerstvého špenátu
- 100 gramů sušených rajčat
- nízkotučné mléko
- olivový olej
- sůl
- pepř
Jak na to?
Nejprve uvař těstoviny zcela standardním způsobem. Přiveď vodu do varu, přidej do ní alespoň 2 velké lžíce soli a přidej těstoviny. Vař je, dokud nebudou tzv. al-dente, takže mírně tvrdé. Nesmějí být rozvařené. Na pánvi ohřej trochu olivového oleje a vlož do ní celé filety lososa. Zprudka ho osmahneme z obou stran, aby se vytvořila na povrchu křupavá krusta a aby se zároveň nevysušil zevnitř. Pokud chceš, můžeš ho okořenit podle chuti. Nezapomeň také na sůl.
Když už bude losos hotový, vyndej ho ven a do téže pánve přidej sušená rajčata s česnekem. Vař je a postupně přidávej mléko, aby vznikla omáčka. Pokud nemáš právě dietu, můžeš vyměnit mléko za smetanu na vaření. Přidej sůl, pepř a špenát. Neboj se toho, že ho je hodně, rychle se jeho objem zmenší a zůstane z něj jen troška. Když už bude omáčka téměř hotová, přidej i těstoviny, aby se všechny chutě dobře propojily. Následně pokrájej lososa na menší kousky a přidej jej do těstovin. A jídlo je připraveno k ochutnání.
Lososové lasagne
Myslel sis, že lasagne musí být jen s mletým masem? Určitě ne, výbornou volbou je i losos či jiná ryba.
Co budeš potřebovat?
- 400 gramů lososa bez kůže
- 10 ks plátků lasagní
- 200 ml smetana na vaření (existují i light verze, sáhni po nich)
- 100 gramů light čedaru
- 1 cibule
- 500 gramů baby špenátu
- 5 ks cherry rajčat
- olivový olej
- sůl
- koření
Jak na to?
V pánvi na mírném ohni rozpal trochu olivového oleje a nakrájenou cibuli. Opékej ji, dokud nebude mít zlatou barvu. Přidej špenát a rajčata a chvíli povař. Následně přidej smetanu, sůl a koření.
Vymaž si olejem plech a začni ukládat na střídačku lasagne, lososa a předpřipravenou směs. Navrch nastrouhej čedar a dej do předem předehřáté trouby na 45 minut na 200 °C. Dej pozor, aby se shora nepřipekly.
Těstoviny s lososem, špenátem a jarní cibulkou
Tento recept se hodí právě do těchto jarních dnů, kdy začala sezóna čerstvé zeleniny a není problém sehnat kvalitní špenát či jarní cibulku přímo ze zahrady.
Co budeš potřebovat?
- 1 šálek těstovin (výběr je na tobě, např. penne, fusilli nebo rigatoni)
- 200 gramů lososa
- stroužek česneku
- 2 ks jarních cibulek
- 3 hrsti baby špenátu
- 200 gramů krájených rajčat
- olivový olej
- sůl
- koření
Jak na to?
Uvař těstoviny standardním způsobem - do velkého hrnce dej vodu, osol ji alespoň dvěma lžícemi soli, a když se voda dostane do varu, přidej těstoviny. Ty vař, dokud nebudou tzv. al-dente. Na pánev si mezitím dej olej a protlač do něj česnek a nakrájenou jarní cibulku. Přidej špenát, rajčata a trochu vody. Po chvíli přidej na kousky nakrájeného lososa a vař ho, dokud nebude hotový. Pozor, netrvá to vůbec dlouho. Losos je velmi jemný a stačí mu 2-3 minuty. Když je omáčka hotová, přidej uvařené těstoviny a vše společně promíchej, aby se propojily chutě a aby těstoviny nasály omáčku.