loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 8:00 - 16:00)
Co jsou to sacharidy, uhlohydráty, karbohydráty, cukry?

Co jsou to sacharidy, uhlohydráty, karbohydráty, cukry?

Vysvětlení pojmů

03.06.2019

Prečítané: 1261x

Sacharidy spolu s bílkovinami a tuky patří mezi hlavní makronutrienty v potravě. Z chemického hlediska jsou to molekuly s obsahem uhlíku C, kyslíku O a vodíku H. Sacharidy poskytují tvému tělu energii - 1 g sacharidů obsahuje 4 kalorie. Mezi nejběžnější zdroje sacharidů patří např. pečivo, přílohy (rýže, brambory, těstoviny), ovoce, zelenina či sladkosti a slazené nápoje.

Sacharidy, cukry, uhlohydráty, karbohydráty.

Dělení sacharidů

Známe dva druhy sacharidů:

  • jednoduché (nazývané také cukry)
  • komplexní (oligosacharidy a polysacharidy)

Každý sacharid je jiný a jinak se tráví a vstřebává. Kvalitu sacharidů ovlivňují tři složky - škrob a vláknina (komplexní sacharidy) a cukr (jednoduchý sacharid).

Jednoduché sacharidy

Jednoduché sacharidy jsou menší a snadněji zpracovatelné molekuly. Do této skupiny se řadí monosacharidy a disacharidy. Monosacharidy jsou ta nejmenší možná sacharidová jednotka, která se už se dále neštěpí a je okamžitým zdrojem energie.

Monosacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza, manóza a ribóza.

Komplexní sacharidy

Do skupiny komplexních sacharidů se řadí oligosacharidy a polysacharidy. Obsahují více nutričně hodnotných látek než jednoduché sacharidy, např. vlákninu, a proto jsou pomaleji vstřebatelné a zasytí tě na delší dobu.

Oligosacharidy - sacharóza, maltóza a laktóza. Oligosacharidy se skládají z více kratších vazeb monosacharidů.

Polysacharidy jsou složené z dlouhých vazeb monosacharidů a dělí se na tři menší skupiny:

  • stravitelné – škrob, dextriny a glykogen
  • částečně stravitelné – inulin a rafinóza
  • nestravitelné – celulóza a pektin

Sacharidy, cukry, uhlohydráty, karbohydráty.

Zpracované a nezpracované sacharidy

Kromě tohoto klasického dělení sacharidů na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy je můžeme rozdělit na zpracované a nezpracované. A tady je mezi nimi velký rozdíl.

Nezpracované sacharidy obsahují vlákninu, zatímco zpracované sacharidy jsou o ni ochuzené. Nezpracované sacharidy obsahuje např. ovoce, zelenina nebo zrna, resp. celozrnné potraviny. Opakem jsou zpracované sacharidy, které najdeš např. ve slazených nápojích, džusech, bílých těstovinách či v bílém pečivu. Obecně se dá říci, že nezpracované sacharidy jsou pro tvé tělo zdravější než ty zpracované. Zpracované sacharidy ti velmi rychle zvednou hladinu cukru v krvi a máš ještě větší hlad než předtím. Jistě to znáš. Vypiješ Coca-Colu nebo džus a máš chuť sníst vše v okolí. Mohou za to právě tyto sacharidy.

Nemusíš se bát každých zpracovaných cukrů a úplně se jim vyhýbat. Stačí, pokud je omezíš a budeš si pamatovat, že ty nezpracované jsou mnohem zdravější a obsahují mnohem více vlákniny, vitamínů a minerálů.

Sacharidy jako zdroj energie pro tělo

Většina sacharidů, které přijmeš v jídle, se stráví a rozloží na jednoduchý cukr - glukózu, která se následně dostane do krve. Odtud se dostane do buněk v těle a použije se k vytvoření energie ve formě ATP (adenosintrifosfát), což je univerzální zdroj energie všech živých organismů. I proto se mluví o sacharidech jako o energii pro tělo. Pokud má tvé tělo najednou i sacharidy i tuky, většina buněk i tak využije primárně sacharidy jako zdroj energie.

Bez ohledu na to, jaký sacharid do těla přijmeš, jej tělo musí, aby ho dokázalo absorbovat, rozložit na co nejmenší jednotku, tedy glukózu. Proto se komplexní sacharidy tráví déle, protože s nimi má tělo více práce a potřebuje více času na to, aby je dokázalo využít. Jednoduché sacharidy jsou pro tělo nejsnáze absorbovatelné a jsou rychlým zdrojem energie.

Pokud má tvé tělo dostatek glukózy (energie), dokáže si ji uložit pro budoucí potřeby ve formě glykogenu v játrech a svalech. V játrech dospělého člověka se nachází přibližně 100 gramů glykogenu a ve svalech je ho až 400 gramů. Pokud tvé tělo nemá potřebu využívat glukózu z krve a glykogenové zásoby jsou naplněny, nadbytečné cukry se přeměňují na jinou zásobu energie - tuk.

Glykemický index

U sacharidů se často řeší i tzv. glykemický index (GI). Co to je? Glykemický index je index, který hovoří o tom, jak ti konkrétní potravina zvýší hladinu cukru v krvi. Potraviny s nízkým glykemickým indexem mají hodnotu 55 a méně a tyto potraviny zvyšují hladinu cukru v krvi pomalu. Patří sem např. ovesné vločky, batáty, hrášek či některé druhy ovoce. Potraviny se středním glykemickým indexem (od 56 do 69) již zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji. Patří sem např. hnědá rýže nebo celozrnný chléb. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (70-100) vystřelí hladinu cukru v krvi nejrychleji. Do této skupiny patří např. brambory nebo chléb.

Sacharidy, cukry, uhlohydráty, karbohydráty.

Dobré vs. zlé zdroje sacharidů

Dělení sacharidů na dobré a špatné není úplně šťastné řešení. Ano, pojmenoval jsem je tak, ale ber to spíše s menší rezervou. I ty „špatné“ zdroje sacharidů jsou pro tvé tělo vhodné, jen by měly být v omezeném množství a většinu tvého příjmu sacharidů bys měl čerpat z těch „dobrých“ zdrojů.

Dobré: ovoce a zelenina (všechny druhy), ořechy (i když obsahují mnohem více tuků než sacharidů, mají i hodně vlákniny), semínka (chia nebo dýňová), celozrnné potraviny (rýže, celozrnné pečivo, quinoa), brambory, batáty atd.

Špatné: slazené nápoje, ovocné džusy (většinou neobsahují dužinu a tím pádem ani žádnou vlákninu pouze cukr), bílé pečivo, koláče, dorty, zmrzlina, sladkosti a čokolády.

Pozor na zuby!

Sacharidy (a zejména cukry) jsou známé tím, že mohou způsobit zhoršení zdraví tvé ústní dutiny. Podporují tvorbu zubního povlaku a tím i vznik nových zubních kazů. Nejsilnější účinek na vznik zubního kazu má sacharóza. 

Není sacharid jako sacharid

V dnešní době, kdy je trendy, pokud je vše ve fitness světě flexibilní a pocitové, se můžeš setkat s názorem, že je jedno, jestli sníš 100 gramů sacharidů z ovesných vloček nebo z čokoládové tyčinky. Argument je „vždyť množství kalorií je stejné“. S tím se nedá nesouhlasit a tento argument je pravdivý, je tu ale jedno velké ALE. Musíš se podívat i na typ sacharidů, které přijímáš. Sacharidy z ovesných vloček ti sice dodají stejné množství energie (kalorií) jako čokoládová tyčinka, avšak dostaneš do těla i řadu jiných prospěšných látek jako např. vlákninu, vitamíny a minerály. Z hlediska hubnutí nebo nabírání hmotnosti je v podstatě jedno, jestli přijmeš kalorie z vloček nebo sladkostí, ale z hlediska zdraví určitě ne.

Negativa jednoduchých sacharidů

Jak jistě víš, není správné, když velkou část tvého jídelníčku tvoří jednoduché sacharidy. Takový jídelníček může způsobit zhoršení tvého zdraví, zejména zvýšení hladiny triglyceridů a cholesterolu v krvi a zvýšení inzulínové rezistence. Naopak, jídelníček s vysokým obsahem komplexních sacharidů zlepšuje hladinu triglyceridů a cholesterolu a snižuje inzulínovou rezistenci, poskytuje tvému ​​tělu více vitamínů, minerálů a vlákniny a máš mnohem větší pocit nasycení.

Sacharidy, cukry, uhlohydráty, karbohydráty.

Jednoduché sacharidy jsou složky, které jsou většinou do zpracovaných jídel přidané v procesu výroby a to např. cukr (bílý i hnědý), glukóza či fruktóza.

Naopak, vláknina je velmi zdravá, snižuje riziko vzniku cukrovky, rakoviny tlustého střeva a vysokou hladinu cholesterolu. Kromě toho pomáhá udržovat zdravá tvá střeva a celý trávicí systém. Snižuje problémy se zácpou. Naše tělo ji nedokáže strávit a proto prochází trávicím traktem nezměněná, a proto ani nedává tělu žádnou energii (kalorie).

„Nejez sacharidy, budeš tlustý!“

Sacharidy tě neudělají tlustým. Mnoho lidí je démonizuje a přiřazuje jim všechny špatné vlastnosti, které existují. Pravda je však taková, že nejsou důvodem, proč mají lidé nadváhu. Nadváhu mají proto, že mají vysoký kalorický příjem. Dokonce ani při dietě nemusíš omezit sacharidy na nulu, abys zhubl. Musíš omezit kalorický příjem, resp. zvýšit výdej. Neomezuj ani v dietě sacharidy na nulu, není to nutné. Čína a Indonésie patří mezi největší spotřebitele rýže, konzumuje ji většina obyvatelstva, a mají více obézních lidí než my? Ne, nemají. V Číně má obezitu pouze 5-6 % obyvatelstva, v Evropě je to více než 20 %. Nejsou to sacharidy, ale vysoký kalorický příjem, který způsobuje obezitu.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: www.pixabay.com • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Co jsou to vitamíny a minerály?

Co jsou to vitamíny a minerály?

Vitamíny jsou organické látky, které jsou v malých množstvích pro tvé tělo nenahraditelné. Potřebuje je na zachování základních funkcí těla a udržení zdraví. Nedostatky konkrétních vitamínů se projevují specifickými příznaky. Jsou přirozenou složkou potravin a jsou v nich zastoupené ve velmi malých množstvích. Na rozdíl od množství sacharidů, tuků či bílkovin, které se běžně udávají v gramech, se vitamíny většinou udávají v miligramech (1 000 mg je 1 gram).

Rychlý recept na zdravou pizzu bez mouky

Rychlý recept na zdravou pizzu bez mouky

Mezi nejčastější fit recepty, které chce každý předělat na fit verzi a které mu i nejvíce chybí, jsou palačinky a pizza. V dnešním článku si ukážeme dva recepty na zdravou a bílkovinnou verzi pizzy, na jakou si zvyklý. Samozřejmě, pokud máš dostatečný kalorický deficit, můžeš si dát i normální pizzu. Nicméně pokud nemáš tolik volných kalorií a chceš i zdravější verzi, vyzkoušej některý z těchto receptů.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA