Co je to sorbitol?
Sorbitol, také nazývaný D-sorbitol, E420 a D-glucitol, je druh sacharidu. Patří do kategorie cukrových alkoholů nazývaných polyoly. Tato ve vodě rozpustná sloučenina se přirozeně nachází v některých druzích ovoce, jako jsou např. jablka, meruňky, datle, broskve, švestky a fíky. Vyrábí se z kukuřičného sirupu pro použití do balených potravin, nápojů a léků.
Komerčně se sorbitol používá k uchování vlhkosti, dodání sladkosti a na dodání textury produktům, jakož i na potenciální podporu zdraví trávicího a ústního ústrojí.
Výhody a použití
Sorbitol je široce používaný cukrový alkohol z několika důvodů:
- cukerné alkoholy se často používají v potravinách a nápojích namísto tradičního cukru, aby se snížil jejich obsah kalorií. Sorbitol obsahuje přibližně dvě třetiny kalorií stolního cukru a poskytuje asi 60 % jeho sladkosti
- také není úplně strávený v tvém tenkém střevě. Část se přesune do tlustého střeva, kde fermentuje nebo se rozkládá bakteriemi, což vede k absorpci menšího množství kalorií
- sladidlo se často přidává do potravin prodávaných lidem s cukrovkou. Je to proto, že při konzumaci má velmi malý vliv na hladinu cukru v krvi ve srovnání s potravinami vyrobenými z tradičních sladidel, jako je například stolní cukr
- na rozdíl od stolního cukru, cukerné alkoholy jako sorbitol nepřispívají k tvorbě zubního kazu. To je jeden z důvodů, proč se často používají k oslazení žvýkaček bez cukru a do tekutých léků
V dalším případě se používá jako projímadlo při zácpě. Úřad pro kontrolu potravin (FDA) a léčiv ve skutečnosti uznal, že cukerné alkoholy mohou celkově prospívat ústnímu zdraví. To je založeno na studii, která zjistila, že sorbitol může snížit riziko vzniku kazů a aftů v porovnání se stolním cukrem, i když ne v takovém rozsahu jako jiné cukerné alkoholy.
V dalším případě se používá jako projímadlo při zácpě. Je hyperosmotické, což znamená, že čerpá vodu do tlustého střeva z okolních tkání a podporuje pohyby střev. Lze je na tento účel koupit ve většině obchodů s potravinami a drogeriemi bez lékařského předpisu.
Vedlejší účinky a preventivní opatření
Konzumace sorbitolu nebo jiných cukrových alkoholů ve velkém množství může způsobit nadýmání a průjmy, zvláště pokud nejsi zvyklý je pravidelně konzumovat. Pro někoho to může být nevítaný důsledek, ale pro ty, kteří ho používají na podporu činnosti střev právě naopak - požadovaný efekt.
Naštěstí se další nežádoucí účinky sorbitolu jeví jen zřídka. Nejčastějším nežádoucím účinkem je průjem, která však může být doprovázena křečemi v břiše nebo nevolností.
I když některé projímadla mohou být návyková a neměla by se používat déle, sorbitol se považuje za méně riskantní, nestimulační projímadlo. Vzhledem k tomu, že účinkuje tak, že pomáhá nasávat tekutinu do střev, by se měl používat pouze podle pokynů uvedených na obalu nebo v příbalovém letáku. Navzdory potenciálním vedlejším účinkům byl sorbitol prozkoumán a uznán jako bezpečný ke konzumaci mnoha světovými zdravotnickými úřady, včetně WHO a Evropské unie.
Užívání během těhotenství a kojení
Zatímco klinický výzkum účinků užívání sorbitolu během těhotenství nebo kojení je omezený, cukerné alkoholy a polyoly se obecně považují za bezpečné při užívání s mírou. Přesto, stejně jako u jiných léků a doplňcích, je vždy dobré promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče před použitím sorbitolu, obzvláště pokud je žena těhotná nebo kojí.
Použití při problémech s trávením
Sorbitol se obecně považuje za projímadlo s nízkým rizikem pro většinu lidí, pokud se používá správně. Nicméně, při používání sorbitolu u dětí se doporučuje opatrnost. Nejlepší je promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče o konkrétním dávkování pro děti.
Do zvláštní kategorie patří i osoby, které dodržují dietu s nízkým obsahem FODMAP, což vylučuje určité druhy sacharidů. FODMAP je zkratka, která označuje „fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly“ a jak už víš, sorbitol je polyol. Dietu s nízkým obsahem FODMAP běžně dodržují lidé se syndromem dráždivého tračníku. Proto by se osoby s tímto onemocněním měli vyhnout tomuto sladidlu.