loader black loader black loader product loader white
Potřebujete poradit? Ozvěte se naší Nike. +421 914 777 111 (Po - Pia: 9:00 - 15:00)
Sorbitol a jeho účinky na organismus. Kdy nám škodí?

Sorbitol a jeho účinky na organismus. Kdy nám škodí?

Zdraví a krása

01.04.2021

Prečítané: 46x

Jak sis možná všiml, poslední dobou jsme se zaměřili v tématech našich článků i na sladidla. Dnes se dozvíš něco víc o sorbitolu - o tom, co to vlastně je, jestli má nějaké vedlejší účinky a kdy bys ho měl používat. Je jeho užívání zcela bezpečné?

Co je to sorbitol?

Sorbitol, také nazývaný D-sorbitol, E420 a D-glucitol, je druh sacharidu. Patří do kategorie cukrových alkoholů nazývaných polyoly. Tato ve vodě rozpustná sloučenina se přirozeně nachází v některých druzích ovoce, jako jsou např. jablka, meruňky, datle, broskve, švestky a fíky. Vyrábí se z kukuřičného sirupu pro použití do balených potravin, nápojů a léků.

Komerčně se sorbitol používá k uchování vlhkosti, dodání sladkosti a na dodání textury produktům, jakož i na potenciální podporu zdraví trávicího a ústního ústrojí.

Sorbitol a jeho účinky na organismus. Kdy nám škodí?

Výhody a použití

Sorbitol je široce používaný cukrový alkohol z několika důvodů:

  • cukerné alkoholy se často používají v potravinách a nápojích namísto tradičního cukru, aby se snížil jejich obsah kalorií. Sorbitol obsahuje přibližně dvě třetiny kalorií stolního cukru a poskytuje asi 60 % jeho sladkosti
  • také není úplně strávený v tvém tenkém střevě. Část se přesune do tlustého střeva, kde fermentuje nebo se rozkládá bakteriemi, což vede k absorpci menšího množství kalorií
  • sladidlo se často přidává do potravin prodávaných lidem s cukrovkou. Je to proto, že při konzumaci má velmi malý vliv na hladinu cukru v krvi ve srovnání s potravinami vyrobenými z tradičních sladidel, jako je například stolní cukr
  • na rozdíl od stolního cukru, cukerné alkoholy jako sorbitol nepřispívají k tvorbě zubního kazu. To je jeden z důvodů, proč se často používají k oslazení žvýkaček bez cukru a do tekutých léků

V dalším případě se používá jako projímadlo při zácpě. Úřad pro kontrolu potravin (FDA) a léčiv ve skutečnosti uznal, že cukerné alkoholy mohou celkově prospívat ústnímu zdraví. To je založeno na studii, která zjistila, že sorbitol může snížit riziko vzniku kazů a aftů v porovnání se stolním cukrem, i když ne v takovém rozsahu jako jiné cukerné alkoholy.

Sorbitol a jeho účinky na organismus. Kdy nám škodí?

V dalším případě se používá jako projímadlo při zácpě. Je hyperosmotické, což znamená, že čerpá vodu do tlustého střeva z okolních tkání a podporuje pohyby střev. Lze je na tento účel koupit ve většině obchodů s potravinami a drogeriemi bez lékařského předpisu.

Vedlejší účinky a preventivní opatření

Konzumace sorbitolu nebo jiných cukrových alkoholů ve velkém množství může způsobit nadýmání a průjmy, zvláště pokud nejsi zvyklý je pravidelně konzumovat. Pro někoho to může být nevítaný důsledek, ale pro ty, kteří ho používají na podporu činnosti střev právě naopak - požadovaný efekt.

Naštěstí se další nežádoucí účinky sorbitolu jeví jen zřídka. Nejčastějším nežádoucím účinkem je průjem, která však může být doprovázena křečemi v břiše nebo nevolností.

I když některé projímadla mohou být návyková a neměla by se používat déle, sorbitol se považuje za méně riskantní, nestimulační projímadlo. Vzhledem k tomu, že účinkuje tak, že pomáhá nasávat tekutinu do střev, by se měl používat pouze podle pokynů uvedených na obalu nebo v příbalovém letáku. Navzdory potenciálním vedlejším účinkům byl sorbitol prozkoumán a uznán jako bezpečný ke konzumaci mnoha světovými zdravotnickými úřady, včetně WHOEvropské unie.

Sorbitol a jeho účinky na organismus. Kdy nám škodí?

Užívání během těhotenství a kojení

Zatímco klinický výzkum účinků užívání sorbitolu během těhotenství nebo kojení je omezený, cukerné alkoholy a polyoly se obecně považují za bezpečné při užívání s mírou. Přesto, stejně jako u jiných léků a doplňcích, je vždy dobré promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče před použitím sorbitolu, obzvláště pokud je žena těhotná nebo kojí.

Použití při problémech s trávením

Sorbitol se obecně považuje za projímadlo s nízkým rizikem pro většinu lidí, pokud se používá správně. Nicméně, při používání sorbitolu u dětí se doporučuje opatrnost. Nejlepší je promluvit se svým poskytovatelem zdravotní péče o konkrétním dávkování pro děti.

Do zvláštní kategorie patří i osoby, které dodržují dietu s nízkým obsahem FODMAP, což vylučuje určité druhy sacharidů. FODMAP je zkratka, která označuje „fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly“ a jak už víš, sorbitol je polyol. Dietu s nízkým obsahem FODMAP běžně dodržují lidé se syndromem dráždivého tračníku. Proto by se osoby s tímto onemocněním měli vyhnout tomuto sladidlu.

Autor: Ing. Matúš Mráz • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zaostřeno na tuky. Víte, jak se dělí?

Zaostřeno na tuky. Víte, jak se dělí?

Pokud jde o vyvážení zdraví těla konzumací správných druhů potravin a výživných látek, tuky jsou nezbytnou součástí naší každodenní stravy. Možná jsi zvyklý spojovat tuky s nezdravými návyky a špatným zdravotním stavem, ale odborníci se shodují, že naše tělo potřebuje specifický příjem tuků na energetické a jiné účely.

Zdravá náhrada za cukr. Víte, jaké máte možnosti?

Zdravá náhrada za cukr. Víte, jaké máte možnosti?

Chceš si osladit jídlo či nápoj? Kromě cukru máš na výběr značné množství jiných možností. Existuje kategorie běžných sladidel, jako je např. cukr nebo med. Na druhé straně jsou zde sladidla, která se řadí do kategorie umělých sladidel, kam patří např. erytritol nebo stévie. V dnešním článku si představíme několik typů sladidel a dozvíš se i to, jaká je jejich energetická hodnota, jejich výhody a nevýhody.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA