Syrovátkové proteiny
Nejprodávanější proteiny, které se vyrábějí z kravského mléka. Známe tři druhy - koncentrát, izolát a hydrolyzát. Syrovátkové proteiny jsou dobře stravitelné a mají kvalitní aminokyselinový profil.
Syrovátkový koncentrát je z této trojice nejpomaleji vstřebatelný a obsahuje více sacharidů (i laktózy) a tuku. Jeho výhodou je relativně rychlé vstřebávání a nízká cena.
Syrovátkový izolát je čistší než koncentrát. Obsahuje tedy méně sacharidů a tuků a tvé tělo ho dokáže zpracovat rychleji než koncentrát. Je o trochu dražší, ale stále je jeho cena příznivá a má dobrý poměr cena/složení. Mnoho syrovátkových izolátů obsahuje více než 90 % bílkovin. Má vysoký obsah BCAA.
Syrovátkový hydrolyzát je nejlepší z trojice syrovátkových proteinů a proto je i nejdražší. Rychlost vstřebávání je vyšší než u koncentrátu či izolátu. Hodí se na rychlé doplnění bílkovin zejména po tréninku. Kvůli hydrolýze má mírně hořkou chuť.
Vaječné proteiny
Tento druh proteinu se vyrábí z vaječných bílků, což mu zaručuje dobrou vstřebatelnost a vysokou biologickou hodnotu. Oproti syrovátkovému proteinu dokáže více zasytit. Výborně se hodí i do koláčů, kde vytváří dobrou hustotu těsta. Neobsahuje laktózu.
Kaseinový (noční) protein
Kaseinový protein se vyrábí podobně jako syrovátka z kravského mléka. 80 % bílkovin v mléce tvoří právě kaseinové bílkoviny. Velké množství kaseinových bílkovin najdeš například v tvarohu. Z hodin chemie víš, že rychlost chemických reakcí závisí mimo jiné od reakční plochy látky. Jelikož kasein tvoří hrudky, reakční plocha se oproti jiným proteinům zmenšuje a proto déle trvá, než ho tvé tělo vstřebá. To je výhoda zejména tehdy, pokud potřebuješ zajistit svému tělu delší vstřebávání bílkovin. Oproti syrovátkovým proteinům tě dokáže kasein i dobře zasytit a proto se hodí dobře i na doplnění bílkovin v průběhu dne.
Vícesložkové proteiny
Tento druh proteinů kombinuje výhody více typů a zdrojů bílkovin. Výhodou těchto proteinů je zejména jejich postupné vstřebávání a proto se hodí i jako náhrada stravy.
Hovězí protein
Vyrábí se z hovězího masa a proto neobsahuje žádnou laktózu ani lepek. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů a tuků. Obsahuje i kolagen, který prospívá tvým kloubům, šlachám, vazům, pokožce a vlasům. Jeho chuť je příjemná a vůbec se nemusíš bát toho, že bude chutnat jako sušené maso. Je dobře rozpustný a chuťově příjemný.
Rostlinné proteiny
Výrobci doplňků výživy myslí i na vegetariány a vegany. Tyto proteiny ale nejsou určeny pouze pro ně. Od živočišných proteinů se v mnohém odlišují a byla by škoda je nevyužívat aspoň na občasné zpestření stravy
- sójový protein – rychle vstřebatelný, hůře rozpustný, obsahuje mnoho BCAA a glutaminu
- rýžový protein – obsahuje mnoho vitamínů, glutaminu a vlákniny. Neobsahuje cholesterol ani tuky, nedráždí žaludek
- konopný protein – dobrý poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin, obsahuje hodně vlákniny a žádnou laktózu ani lepek
Na závěr jsme si pro tebe připravili recenze více druhů proteinů.
100% Whey Professional Protein
Toto je základní protein, který ti všestranně poslouží nejen k doplnění bílkovin po tréninku, ale i ke konzumaci kdykoli v průběhu dne. Obsahuje syrovátkový koncentrát filtrovaný metodou CFM, což zabezpečuje vysokou čistotu. Obsahuje více než 77 % bílkovin, dobře se rozpouští a je výborně dochucený.
Jak vyplývá již z názvu, jde o kaseinový, tedy pomalu vstřebatelný protein. Hodí se zejména k doplnění bílkovin v průběhu dne jako náhrada jídla nebo jako noční protein. Obsahuje až 83 % bílkovin a zajistí ti postupné vstřebávání aminokyselin do krve, takže tvé tělo bude mít neustálý přísun bílkovin potřebných k budování svalové hmoty.
Kombinace hovězího a vaječného proteinu s vysokým, až 90 % obsahem bílkovin. Vše v hydrolyzované, tedy rychle vstřebatelné formě. Je vhodný krychlému doplnění bílkovin po náročném tréninku. Výborně se hodí i do diety, protože neobsahuje zbytečné ruky a sacharidy.
Je to nejprodávanější vícesložkový protein na Slovensku. Většinu tvoří syrovátkový koncentrát, který byl doplněn ještě vaječným hydrolyzátem a glutaminovými peptidy. Co je nezvyklé (ale pro tebe prospěšné), obsahuje kreatin a taurin, což má pozitivní vliv na budování nových svalů a silové zlepšení tréninku.
Sójový protein s 86 % obsahem bílkovin. Obsahuje sójový izolát, který zajišťuje rychlé vstřebávání bílkovin do těla. Jak už asi tušíš, nejvíce se hodí k použití po tréninku. Je vhodný pro vegetariány a vegany, ale může jej používat i člověk, který se nevyhýbá živočišné stravě. Jeho velkou výhodou je i to, že neobsahuje tuk.
Egg albumin je v překladu vaječný bílek. Sušené bílky jsou pomaleji vstřebatelné a lépe zasytí jako syrovátka. Hodí se na běžné doplnění bílkovin v průběhu dne. Neobsahuje ani tuk ani cholesterol, protože tyto látky se nacházejí zejména ve žloutcích a ne v bílcích. Má vysokou biologickou hodnotu a kvalitní aminokyselinový profil. 100 gramů tohoto proteinu obsahuje 85 gramů bílkovin.