loader black loader black loader product loader white
Hovězí, vepřové nebo kuřecí. Které maso je opravdu zdravé?

Hovězí, vepřové nebo kuřecí. Které maso je opravdu zdravé?

Stravování

23.03.2021

Prečítané: 16962x

Trendem posledních let až desetiletí je u lidí přechod k vegetariánství nebo veganství buď z etického hlediska, nebo z přesvědčení, že je to zdravější. Koneckonců, maso získalo špatnou pověst (některé výzkumy spojují přílišný příjem masa se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění). Pojďme se podívat na to, zda je zdravé a jaké jsou odlišnosti mezi jednotlivými druhy.

Nutriční hodnota masa

Maso je obecně vynikajícím zdrojem bílkovin, železa a mikroživin, jako jsou vitamíny B12, zinek a selen. Dokonce i kosti vyvařené v polévce mají benefity pro naše tělo, neboť obsahují kolagen a jsou bohaté na železo. Pravda je, že maso může být pro tebe dobré, ale řízek, smažené kuřecí stehno nebo vepřové kotlety jako polotovar, které si vybereš k večeři, není jen čisté „maso“. Je třeba brát v úvahu etikety na potravinách či obsah tuku.

Hovězí, vepřové nebo kuřecí. Které maso je opravdu zdravé?

Jak dekódovat etikety na mase

Pojďme na rychlý výlet do chladicí a mrazicí části místního obchodu s potravinami - určitě si na masných výrobcích všimneš mnoha různých štítků. Organické a bio, krmena na pastvinách, z volného chovu. Mají oproti běžnému masu nějaké skutečné výhody?

O ekologickém mase se říká, že má o něco vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, což jsou přírodní protizánětlivé látky. Dobytek krmený na pastvinách jde často ruku v ruce s bio kvalitou. Tato zvířata mají zpravidla přístup k travnatým plochám a k senu. Nicméně, krmení na pastvinách nemusí vždy znamenat stoprocentní krmení jen trávou, protože dobytek může být přikrmovaný obilovinami. Rozdíl mezi masem krmeným na pastvinách a zrny je z pohledu obsahu bílkovin zanedbatelný.

Pokud jde o kuřecí maso, studie z roku 2014 uskutečněná kanadskou výzkumnou studijní skupinou dospěla k závěru, že organické kuřecí maso z volného výběhu mělo ve srovnání s kuřecím masem v klecích nižší obsah tuku. Po odstranění kůže však nebyl žádný rozdíl v obsahu tuku.

Vše, co potřebujete vědět o červeném (hovězím) mase

Hovězí nebo červené maso je kompletní a kvalitní bílkovinné jídlo, které obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje na podporu fyzické aktivity a zdravého života.

Hovězí maso je dobrým zdrojem:

  • bílkovin
  • železa
  • zinku
  • niacinu
  • cholinu
  • vitamínu B12

Hovězí, vepřové nebo kuřecí. Které maso je opravdu zdravé?

Referenční příjem bílkovin ve stravě je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. To se rovná asi 60 gramům bílkovin pro průměrného muže bez fyzické aktivity s hmotností 73 kg a 50 gramů pro průměrnou ženu s hmotností 63 kg. Samozřejmě, neexistuje skutečná „denní hodnota“ pro bílkoviny, protože tyto počty se velmi liší v závislosti na hmotnosti, úrovně aktivity a zdraví člověka. U lidí fyzicky aktivních a usilujících o svalový rozvoj se doporučuje přijmout denně alespoň 1,8 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti.

Mám jíst bílé nebo tmavé kuřecí maso?

Kuřecí maso má vysoký obsah bílkovin a méně tuků ve srovnání s jinými živočišnými zdroji, jako je například hovězí nebo vepřové maso. Bílé maso, především kuřecí prsa, jsou vynikajícím doplňkem pro lidi, kteří chtějí stravu s nízkým obsahem tuků a dostatkem bílkovin.

Nemůžeme však zapomenout na opačnou stranu mince. Zatímco bílé maso má nižší obsah tuku než tmavé maso, zároveň má i nižší obsah železa, zinku, selenu a vitamínů skupiny B.

Mezi výhodami kuřecího masa je, že obsahuje kromě makronutrientů i tyto látky:

  • železo
  • zinek
  • selen
  • vitamíny skupiny B

Dávka 85 gramů kuřecích prsou (bílého masa) bez kůže poskytuje 25 gramů bílkovin a asi 130 kalorií.

Jaký je nejzdravější způsob konzumace vepřového masa?

Vepřové maso je také zdravé, ale je velmi důležité, kterou část si vybereš. Např. karé má nízký obsah tuku a je pokládáno za zdravé. Naopak, krkovička bývá velmi mastná, obsahuje mnoho tuků a její konzumaci bys měl určitě omezovat.

Vepřové maso obsahuje kromě makronutrientů i tyto látky:

  • tiamin
  • vitamín B6 a B12
  • draslík
  • železo
  • hořčík

Tato studie analyzovala základní hodnoty každého produktu a porovnala je s výživovými potřebami těla. Zjistilo se, že tuk ve vepřovém mase obsahuje více nenasycených tuků ve srovnání s jehněčím a hovězím masem - což znamená více omega-3 mastných kyselin.

Hovězí, vepřové nebo kuřecí. Které maso je opravdu zdravé?

Jaká jsou zdravotní rizika při konzumaci masa?

Příprava vepřového a kuřecího masa při správné teplotě zabíjí bakterie a parazity, jako je svalovec spirálovitý, který způsobuje trichinelózu. Také se tepelným zpracováním odstraní možnost nakažení salmonelózou.

Rizika konzumace:

Bakterie v mase: Zvířata z volného chovu mají větší potenciál pro přenos dalších nemocí, zejména bakteriálních infekcí, které se k nim mohou dostat např. z trávy. Dávej pozor na to, odkud pochází tvé maso.

Nemoc šílených krav a hovězího masa: Šance na výskyt jsou vysoce nepravděpodobné, protože úřady vyžadují, aby se z hovězího dobytka odstranily všechny materiály z mozku a míchy, považované za vysoce rizikové.

Antibiotika a vepřové maso: Říká se, že nadměrné používání antibiotik u prasat v průmyslových farmách přispívá k růstu bakterií u lidí, které jsou rezistentní na jiná antibiotika. Vědci objevili bakterie rezistentní na antibiotika v chovech prasat například i v USA a Číně.

Salmonela a kuřecí maso: Salmonely jsou bakterie, které mohou způsobit otravu jídlem. Riziko salmonely pochází zpravidla z nesprávného zacházení se syrovým kuřecím masem. Vaření a udržování správné hygieny potravin může pomoci snížit toto riziko.

Autor: Mgr. Daniela Garančovská • Foto: Depositphotos Inc. • Zdroj: www.protein.cz
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň!
NECHCETE ZMEŠKAT NOVÉ ČLÁNKY?

POŠLEME VÁM INFO DO MAILU.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zaostřeno na tuky. Víte, jak se dělí?

Zaostřeno na tuky. Víte, jak se dělí?

Pokud jde o vyvážení zdraví těla konzumací správných druhů potravin a výživných látek, tuky jsou nezbytnou součástí naší každodenní stravy. Možná jsi zvyklý spojovat tuky s nezdravými návyky a špatným zdravotním stavem, ale odborníci se shodují, že naše tělo potřebuje specifický příjem tuků na energetické a jiné účely.

Kdy a proč užívat probiotika?

Kdy a proč užívat probiotika?

Ne všechny bakterie, které se nacházejí v těle jsou špatné. Právě naopak, existuje velké množství bakterií, bez kterých bychom nedokázali žít. Většina z těchto „dobrých“ bakterií se nachází v našem trávicím systému. Pomáhají nám s trávením, zvyšují jeho efektivitu a také přispívají k dobré imunitě. V tomto článku si řekneme více o probiotikách, jejich účincích a řekneme si také o tom, ve kterých potravinách je najdeš.

VŠECHNO ZBOŽÍ
SKLADEM

BALÍK ZABALENÝ
DO 10 MINUT

OKAMŽITÉ ŘEŠENÍ
REKLAMACÍ

PORADENSTVÍ
ZDARMA