Nutriční hodnota masa
Maso je obecně vynikajícím zdrojem bílkovin, železa a mikroživin, jako jsou vitamíny B12, zinek a selen. Dokonce i kosti vyvařené v polévce mají benefity pro naše tělo, neboť obsahují kolagen a jsou bohaté na železo. Pravda je, že maso může být pro tebe dobré, ale řízek, smažené kuřecí stehno nebo vepřové kotlety jako polotovar, které si vybereš k večeři, není jen čisté „maso“. Je třeba brát v úvahu etikety na potravinách či obsah tuku.
Jak dekódovat etikety na mase
Pojďme na rychlý výlet do chladicí a mrazicí části místního obchodu s potravinami - určitě si na masných výrobcích všimneš mnoha různých štítků. Organické a bio, krmena na pastvinách, z volného chovu. Mají oproti běžnému masu nějaké skutečné výhody?
O ekologickém mase se říká, že má o něco vyšší obsah omega-3 mastných kyselin, což jsou přírodní protizánětlivé látky. Dobytek krmený na pastvinách jde často ruku v ruce s bio kvalitou. Tato zvířata mají zpravidla přístup k travnatým plochám a k senu. Nicméně, krmení na pastvinách nemusí vždy znamenat stoprocentní krmení jen trávou, protože dobytek může být přikrmovaný obilovinami. Rozdíl mezi masem krmeným na pastvinách a zrny je z pohledu obsahu bílkovin zanedbatelný.
Pokud jde o kuřecí maso, studie z roku 2014 uskutečněná kanadskou výzkumnou studijní skupinou dospěla k závěru, že organické kuřecí maso z volného výběhu mělo ve srovnání s kuřecím masem v klecích nižší obsah tuku. Po odstranění kůže však nebyl žádný rozdíl v obsahu tuku.
Vše, co potřebujete vědět o červeném (hovězím) mase
Hovězí nebo červené maso je kompletní a kvalitní bílkovinné jídlo, které obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje na podporu fyzické aktivity a zdravého života.
Hovězí maso je dobrým zdrojem:
- bílkovin
- železa
- zinku
- niacinu
- cholinu
- vitamínu B12
Referenční příjem bílkovin ve stravě je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. To se rovná asi 60 gramům bílkovin pro průměrného muže bez fyzické aktivity s hmotností 73 kg a 50 gramů pro průměrnou ženu s hmotností 63 kg. Samozřejmě, neexistuje skutečná „denní hodnota“ pro bílkoviny, protože tyto počty se velmi liší v závislosti na hmotnosti, úrovně aktivity a zdraví člověka. U lidí fyzicky aktivních a usilujících o svalový rozvoj se doporučuje přijmout denně alespoň 1,8 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti.
Mám jíst bílé nebo tmavé kuřecí maso?
Kuřecí maso má vysoký obsah bílkovin a méně tuků ve srovnání s jinými živočišnými zdroji, jako je například hovězí nebo vepřové maso. Bílé maso, především kuřecí prsa, jsou vynikajícím doplňkem pro lidi, kteří chtějí stravu s nízkým obsahem tuků a dostatkem bílkovin.
Nemůžeme však zapomenout na opačnou stranu mince. Zatímco bílé maso má nižší obsah tuku než tmavé maso, zároveň má i nižší obsah železa, zinku, selenu a vitamínů skupiny B.
Mezi výhodami kuřecího masa je, že obsahuje kromě makronutrientů i tyto látky:
- železo
- zinek
- selen
- vitamíny skupiny B
Dávka 85 gramů kuřecích prsou (bílého masa) bez kůže poskytuje 25 gramů bílkovin a asi 130 kalorií.
Jaký je nejzdravější způsob konzumace vepřového masa?
Vepřové maso je také zdravé, ale je velmi důležité, kterou část si vybereš. Např. karé má nízký obsah tuku a je pokládáno za zdravé. Naopak, krkovička bývá velmi mastná, obsahuje mnoho tuků a její konzumaci bys měl určitě omezovat.
Vepřové maso obsahuje kromě makronutrientů i tyto látky:
- tiamin
- vitamín B6 a B12
- draslík
- železo
- hořčík
Tato studie analyzovala základní hodnoty každého produktu a porovnala je s výživovými potřebami těla. Zjistilo se, že tuk ve vepřovém mase obsahuje více nenasycených tuků ve srovnání s jehněčím a hovězím masem - což znamená více omega-3 mastných kyselin.
Jaká jsou zdravotní rizika při konzumaci masa?
Příprava vepřového a kuřecího masa při správné teplotě zabíjí bakterie a parazity, jako je svalovec spirálovitý, který způsobuje trichinelózu. Také se tepelným zpracováním odstraní možnost nakažení salmonelózou.
Rizika konzumace:
Bakterie v mase: Zvířata z volného chovu mají větší potenciál pro přenos dalších nemocí, zejména bakteriálních infekcí, které se k nim mohou dostat např. z trávy. Dávej pozor na to, odkud pochází tvé maso.
Nemoc šílených krav a hovězího masa: Šance na výskyt jsou vysoce nepravděpodobné, protože úřady vyžadují, aby se z hovězího dobytka odstranily všechny materiály z mozku a míchy, považované za vysoce rizikové.
Antibiotika a vepřové maso: Říká se, že nadměrné používání antibiotik u prasat v průmyslových farmách přispívá k růstu bakterií u lidí, které jsou rezistentní na jiná antibiotika. Vědci objevili bakterie rezistentní na antibiotika v chovech prasat například i v USA a Číně.
Salmonela a kuřecí maso: Salmonely jsou bakterie, které mohou způsobit otravu jídlem. Riziko salmonely pochází zpravidla z nesprávného zacházení se syrovým kuřecím masem. Vaření a udržování správné hygieny potravin může pomoci snížit toto riziko.